Голодна армія — загроза владі

23.03.2012
Голодна армія — загроза владі

Заколотники несуть варту біля захопленої ними будівлі Державного телебачення і радіо Малі. (Фото Рейтер.)

У західноафриканській країні Малі — військовий заколот. Учора вранці армія взяла під контроль державне радіо і телебачення, припинивши регулярну трансляцію. Після цього в ефірі виступив лейтенант Амаду Конаре, який, назвавшись представником Національного комітету з відновлення демократії і держави, оголосив про розпуск державних інституцій, припинення дії Конституції й запровадження комендантської години. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, заколотники заявили, що таким чином кладуть край «некомпетентному режиму» в Малі.

Військовослужбовці також спробували штурмувати президентський палац у столиці країни Бамако, а зустрівши опір, взяли його в облогу. Для захисту резиденції глави держави віддані президенту Амаду Туману Туре армійські підрозділи задіяли бронетехніку. Згодом заколотники оголосили, що їм таки вдалося захопити палац і заарештувати низку високопосадовців з оточення президента. За іншими повідомленнями, бої в районі палацу учора по обіді ще тривали. Де в цей момент перебував сам Туре, на той час було невідомо.

Представник міністерства оборони Малі заявив у коментарі Бі–Бі–Сі, що йдеться про державний переворот. Військовослужбовці незадоволені реакцією влади на збройне повстання племен туарегів на півночі Малі — на їхню думку, кампанія з придушення цих заворушень незадовільна, солдати відчувають нестачу продуктів харчування та боєприпасів.

Повстання туарегів відбувалися у Малі у 1962—1964, 1990—1995 та 2007—2009 роках. Нинішній спалах незадоволення спричинили тисячі добре навчених та озброєних туарегів, які служили найманцями у лівійського лідера Муаммара Каддафі, а після падіння його режиму повернулися на батьківщину.

Франція, США та генсек ООН Пан Кі Мун закликали військових та уряд Малі відмовитися від кровопролиття й сісти за стіл переговорів. Але наразі створений бунтівниками Національний комітет за відродження демократії і держави заявив про завершення будь–яких переговорів із президентом. Військові обіцяють згодом передати владу демократично обраному уряду.

 

ДОВІДКА «УМ»

Республіка Малі — держава в Західній Африці, межує з Сенегалом, Мавританією, Алжиром, Нігером, Буркіна–Фасо, Кот–Д’Івуаром і Гвінеєю. Виходу до моря не має.

Територія – 1 240 000 кв. км. Населення — 14,5 млн. осіб.

Державна мова — французька (до 1960 р. Малі було спершу колонією, потім — Заморською територією Франції).

Основні продукти експорту — бавовна, золото, худоба.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>