Допоможіть Попелюшці з’їсти її «карету»

21.03.2012
Допоможіть Попелюшці з’їсти її «карету»

Тимкові мама Марина готує креативно. (Фото з домашнього архіву.)

Одне з головних завдань батьків — смачно і корисно нагодувати дитину. Більшість дорослих знає, що це ой як непросто. Марина Суржок, креативний директор поліграфічної фірми з міста Сміла, що на Черкащині, «за сумісництвом» мама восьмирічного Тимка, радить до цього питання підходити креативно. Жінка впевнена: якщо мати терпіння і час та проявити фантазію — дитина залишить тарілку порожньою і буде задоволена.

 

І перетворився гарбуз на смачну їжу...

Головне, коли готуєш дитині, — це свіжі продукти, побільше овочів та фруктів, поменше жиру та гострого. Далі... згадуємо казки. Приміром, про Попелюшку. І готуємо гарбузову запіканку з яєчним суфле «Попелюшка». Отож поріжте півкілограма гарбуза на кубики, відваріть до напівготовності, викладіть на змащену маслом форму. Окремо приготуйте кляр iз сметани та борошна (по 3 столові ложки), цукру (4 столові ложки), 2 яєць, дрiбки ваніліну. Збийте все міксером. Гарбуз присипте родзинками, залийте кляром, притрусіть горіхами та цукром і запечіть до золотистого кольору. Повірте, дитині сподобається така страва. До речі, перед прриготуванням чи у процесі їжі обов’язково розкажіть дитині, на що може перетворюватися гарбуз у казці. Ще — про те, що в Австрії, скажімо, з гарбуза можуть зробити все — від бісквітів до косметики. Бо у ньому багато різних мікроелементів, зокрема заліза та вітамінів.

Якщо часу на приготування гарбузової запіканки не вистачає, просто запечіть у духовці шматочки гарбуза, поливши їх розтопленим маслом і притрусивши корицею, цукром і товченими волоськими горіхами. «Пузатий гарбуз» — це той, що запечений у горщику. Шматочки овоча потрібно пересипати ваніллю і цукром, залишити на кільки хвилин, щоб вони просочилися солодким. Потім скласти у змащені маслом порційні горщики, залити вершками і поставити десь на годину в духовку. Аромат — не передати. На стіл «Пузатого гарбуза» краще подавати вже охолодженим.

Усім відомо, що діти люблять коктейлі. Щоб приготувати коктейль «Білосніжка», потрібно взяти склянку малинового соку, 3 склянки кип’яченого молока та 3 столові ложки цукру. Усе змішати у блендерi, давати охолодженим. До коктейлю можна додати ягідки малини або вишні без кісточок, свіжі чи заморожені. До речі, дієтологи кажуть, що заморожені овочі–фрукти зберігають у собі максимум вітамінів, отож за можливості сміливо використовуйте їх у своїх кулінарних студіях.

Коктейль «Бананова фантазія» — це банан, 0,5 склянки мультифруктового соку, столова ложка малинового сиропу, 100 грамів морозива. Подрібнити банан у блендері. Потім разом з бананом збити сік і сироп. Морозиво викласти в келих кульками та залити банановою сумішшю. Зверху коктейль можна прикрасити збитими вершками.

Восьминіжка зі спагеті та м’ясних кульок

Запіканкою нагодувати дитину чи напоїти коктейлем може кожен, скажете ви. Втім і звичайнісінький суп можна зробити для малюка привабливим. Наприклад, зготуємо «Восьминіжку». На 300 г фаршу (краще асорті) потрібні невеликі цибулина, перчина і морквина, чотири середні картоплини, спагеті, зелена цибуля, кріп (петрушка), сіль, пе­рець, лавровий лист, ложка розтопленого вершкового масла і сметана. Варити супчик будемо з картоплі, моркви, цибульки. До фаршу (м’ясо бажано двічі пропустити через м’ясорубку) додайте білок яйця, посоліть і поперчіть, сформуйте кульки і проткніть їх переламаними на три частини спагеті. Коли овочі будуть майже готові, вкиньте ці «восьминіжки» у суп, а разом iз ними і вирізані з болгарського перцю і моркви морські зірки. Коли страва готова, додайте зелень і подавайте до столу зі сметаною.

Для дітей дуже корисні страви з печінки, які більшість дівчаток та хлопчиків не дуже шанують. Марина Суржок переконує, що «Печінкові котлетки для маленьких гурманів» сподобаються всім. Для таких котлеток потрібно 300 г телячої печінки, цибулина, яблуко, 300г селери, 2 столові ложки розтопленого вершкового масла, сушений майоран, чайна ложка солодкої скандинавської гірчиці, дві ложки крохмалю, сіль. Спочатку печінку замочують у молоці на півгодини, очищають від плівки, нарізають та подрібнюють у блендері. Дрібно натирають селеру, яблуко, цибулю. Яйце збивають iз крохмалем, змішують iз фаршем та рештою інгредієнтів. Смажити котлетки краще на спеціальній сковорідці для оладків. Подавати з картопляним пюре.

Будь–що, що ви вважатимете за потрібне приготувати дитині — тушковані на пару овочі, варені яйця, відварене м’ясо, сир із зеленню, сметаною і спеціями — можна викласти і прикрасити так оригінально, що дитина незчується, як усе це з’їсть з особливим задоволенням, переконана пані Марина. Особливо благодатний ґрунт для оформлення — різні салати. Наприклад, «Тигреня». Для його приготування знадобиться 2 відварені чи запечені в духовці картоплини і одна морквина, 2 цибулини, 200—300 г відвареного курячого філе, 1–2 не дуже кислих яблука, сметана, 4 варенi яйця. Усім цим на тарілці будемо викладати голову тигреняти спочатку шарами, знизу доверху, у такій послідовності: натерта картопля, потім яблука, обсмажена до золотистого кольору цибуля, шматочки відвареного курячого філе, подрібнені яйця. Кожен шар змащуємо сметаною. Далі викладаємо терту моркву і формуємо мордочку за допомогою вареного яйця, маслин, шинки.

Будиночок iз сирним дахом

І все ж таки діти найбільше люблять солодощі та випічку, які необов’язково некорисні. Ранковий кекс–сметанник діти назвали по–своєму — «Просто ням–ням!». Для його приготування знадобляться: яйце, 70 г цукру, 60 г колотого мигдалю, 60 г рослинної олії (найкраще оливкової), 70 г сметани, чайна ложка кориці, 100 г борошна, дрібка солі, 3,5 г розпушувача для тіста. Яйця збийте з цукром, потроху додаючи олію (можна її замінити традиційним для випічки вершковим маслом, його, розм’якшене, найкраще спочатку розтерти з цукром), корицю, половину борошна, розпушувач, сіль, горіхи, сметану, решту борошна. Тісто повинно набути консистенції дуже густої сметани. Викладіть його у формочки і випікайте в духовці при температурі близько 200 градусів 30—40 хвилин (готовність перевіряйте зубочисткою).

Дуже легко готується торт «Банановий будиночок». Власне, його залюбки можуть приготувати і самі діти, принаймні взяти активну участь у кулінарному процесі. Найперше, запасіться печивом «До кави» або будь–яким негалетним печивом квадратної форми (потрібно 18 штук), якомога більшим бананом (це для нього будуватиметься хатка), 50 г вершкового масла, 200 г домашнього сиру, 400 г домашньої сметани, 400 г цукру, ваніллю, какао. Печиво треба викласти в три ряди на великому підносі. Змішати сир iз цукром, сметаною, ваніллю і змастити підготовленою масою викладені печенини. Потім на середній ряд печива покласти банан, бокові ряди печива підняти, сформувавши таким чином будиночок. Залишками сиркової маси змастити верх будиночка. Далі приготувати шоколадну глазур: змішати по 3 столові ложки какао, цукру та сметани, довести до кипіння, додати масло. Змастити нею верх торта. Із шоколадних цукерок, нарізаних тонкими пластинками, зробити вікна та димар.

За обіднім столом можна пограти з дитиною у «Хрестики–нулики», спікши попередньо запашний дріжджовий пиріг iз такою назвою. Для тіста потрібно: 50 г дріжджів, 8 столових ложок цукру, 0,5 л теплого молока, дрібку солі, 2 літрові банки борошна, яйце, 50 г масла, 100 г олії, ванілін. Дріжджі треба розтерти з 4 ложками цукру, додати молоко, посолити, додати одну літрову банку борошна, перемішати і поставити, нехай підходить. Коли тісто збільшиться удвічі, додати решту складників і знову почекати, щоб підійшло. Тим часом готуємо начинку: розтираємо з цукром яйце, додаємо вершковий сир та родзинки (можна взяти абрикосове, яблучне чи сливове повидло, чи розтертий мак iз подрібненими свіжими яблуками, корицею і цукром). Потім більшу частину тіста треба викласти на змащене деко, покрити начинкою, поверх сформувати з качалочок тіста сітку («поле» для «хрестиків–нуликів»), змазати за допомогою пензля збитим яйцем, і коли трошки підійде — поставити в помірно нагріту духовку. Випікати до готовності при середній температурі.

Пам’ятайте, на кухні не варто бути аж занадто серйозним — фантазуйте, експериментуйте, створюйте: дітям це подобається!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>