НОВИНИ ПЛЮС

21.03.2012

Росія послала на допомогу Асаду корабель ЧФ?

До берегів Сирії прибув танкер Чорноморського флоту Росії «Іман». Як повідомляє російська преса з посиланням на джерела в штабі ЧФ, на борту танкера перебуває група спецназу. Телеканал «Аль–Арабія», пославшись на джерело вже в лавах сирійської опозиції, заявив, що в Тартус прибули російські військові спецчастини.

Водночас у Міноборони Росії наголошують, що жодних російських бойових кораблів, які виконують завдання, біля берегів Сирії немає. «У сирійському порту Тартус 10 днів перебуває судно допоміжного флоту танкер «Іман», який виконує завдання тилового забезпечення — поповнення запасів палива й продовольства — кораблів Чорноморського і Північного флотів, які забезпечують безпеку судноплавства в Аденській затоці проти піратів», — цитує представника прес–служби та управління інформації Міноборони Росії Бі–Бі–Сі. За словами речника, екіпаж танкера повністю цивільний, його супроводжує охорона. Нагадаємо, Росія та Китай не дозволили Раді Безпеки ООН ухвалити резолюцію, яка передбачала жорсткі санкції проти режиму президента Сирії Башара Асада. Західні експерти вважають, що готовність Москви захищати Дамаск почасти обумовлена її зацікавленістю в постачанні зброї сирійській владі.

Брата лідера «Аль–Каїди» виправдали

Вищий військовий суд Єгипту вчора виправдав Мухаммеда аз–Завахірі — брата лідера «Аль–Каїди» Аймана аз–Завахірі, — а також сімох інших обвинувачених у підготовці терористичних операцій на єгипетській території. Як зазначає єгипетська газета «Аль–Ахрам», ця справа тягнеться з 1998 року, коли групу єгиптян на чолі з самим нинішнім лідером «Аль–Каїди» звинуватили у проходженні підготовки в складі екстремістської організації, що базувалася в Албанії. Крім того, у прокуратурі стверджували, що екстремісти планували здійснити серію терактів у Єгипті.

Аймана і Мухаммеда аз–Завахірі заочно засудили до страти. Після повалення Хосні Мубарака ситуація в Єгипті змінилася, і аз–Завахірі, який переховувався в країнах Близького Сходу, повернувся в країну. Проте його заарештували і процес було відновлено.

Помер автор терміну «шістдесятники»

У Москві на 78–му році життя помер письменник і публіцист Станіслав Рассадін, якого вважають автором терміну «шістдесятники». Статтю Рассадіна під такою назвою 1960 року було опубліковано в журналі «Юность».

Бі–Бі–Сі міняє директора на дешевшого

Генеральний директор Бі–Бі–Сі Марк Томпсон оголосив, що восени цього року, після висвітлення Олімпіади–2012 в Лондоні й святкування 60–річного ювілею правління королеви Єлизавети ІІ, піде у відставку. Наприкінці січня корпорація оголосила про пошуки нового топ–менеджера на зміну Томпсону, який відмовився від зниження зарплати. Нині платня Томпсона становить 671 тисячу фунтів на рік, а його «спадкоємець» зароблятиме значно менше — з огляду на програму скорочення витрат, яку ухвалило керівництво Бі–Бі–Сі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>