Дарую Вам малюнки Шевченка

21.03.2012
Дарую Вам малюнки Шевченка

Малюнок Т.Шевченка «В Переяславі».

Шевченкознавець–архівіст Сергій Гальченко підготував до друку, а видавництво, що спеціалізується на колекційних книгах (Дніпродзержинськ: Андрій), випустило «Альбом 1845 року Тараса Шевченка».

 

Той рік був, вважають дослідники, найпліднішим у біографії Т.Шевченка. А два роки перед тим він випустив альбом офортів «Живописна Україна», який тоді став мистецькою по­дією. Т.Шевченка першим у Російській імперії удостоєно звання академіка гравюри, його навіть стали йменувати «російським Рембрандтом».

Улітку 1845–го Т.Шевченко знову їде в Україну й робить ескізи для другого випуску «Живописної України». Цей альбом добре зберігся, і оце його факсимільно відтворено. Дивні збіги: півтора сторіччя тому, плануючи видати другий том, художник звертався до меценатів з проханням організувати передплату, яка б уможливила друк. Так само і на виготовлення повної копії «Альбому 1845 року» нині пішли меценатські кошти — від народних депутатів М.То­менка, С.Міщенка та Є.Сус­лова, бізнесмена О.Вадатурського. До речі, це вже друге відтворення унікальної Шевченко­вої пам’ятки: уперше факсиміле вийшло­ 2000–го коштом ще одного депутата, А.Толстоухова.

Відтоді більш досконалою та доступною стали спеціальні види друку та особливі сорти паперу. Нинішнє відтворення максимально наближене до оригіналу. Фактично, маємо змогу зберігати в домашній колекції збірку з 20 акварельних малюнків руки Тараса Шевченка. До самого альбому додано брошуру зі статтею та докладними коментарями С.Гальченка до кожної роботи. Чимало зафіксованих тоді Шевченком краєвидів побачити уже неможливо: їх поглинуло Канівське водосховище. Але інші було би дуже цікаво порівняти з сьогоднішніми фотографіями тих місць (як, наприклад, щодо репродукованого малюнку «В Переяславі»). Можливо, на нас далі чекають і такі візуальні коментарі. Адже з огляду на вишуканість цього видання воно повторить долю попереднього: тисячний наклад 2000 року випуску став предметом бібліофільських пошуків.