Кличко без вишиванки

20.03.2012

Головною подією минулої п’ятниці для Тернополя став візит чемпіона світу з боксу за версією WBC і водночас лідера політичної партії «УДАР» Віталія Кличка. Важко пригадати, кого з політиків зустрічали такими позитивними емоціями та бурхливими оплесками. Причому не лише студенти педуніверситету, котрі сприймали Кличка здебільшого як спортивну зірку, а й учасники велелюдної зустрічі з громадськістю, представники якої прийшли вже більше «на політику». Відтак атмосфера у Палаці культури «Березіль» свідчилала, що, незважаючи на відсутність вишиванки та далеко не ідеальну українську мову, Кличкові вдалося завоювати симпатії навіть ветеранів визвольних змагань та націоналістично налаштованої інтелігенції.

Можливо, тому що з точки зору політтехнологій він правильно відповів і про мову, і про вишиванки, поводився просто, відверто, не боявся жодних каверзних запитань. Та й, треба визнати, запит на «третю силу», що ще не була в політиці, у суспільстві визрів неабиякий.

Під час прес–конференції лідер «Українського демократичного альянсу за реформи» (із цієї назви твориться абревіатура «УДАР») заявив, що його партіє «єдина в Україні будується за принципом «знизу — догори», а не навпаки. У нас прозоре фінансування, і ми не залежимо від олігархів, яким після виборів треба буде «відпрацювати». «Також ми готові представити відкриті списки, в яких будуть фігурувати лише порядні люди. Ми — інші!» — обіцяє політик–боксер.

Відповідаючи на запитання, як збирається його партія дотримуватися підписаної в січні угоди про спільні дії опозиції після прийняття рішення йти на вибори окремо, Кличко зауважив, що згаданий документ підписував із зауваженнями. «У принципових ключових питаннях «УДАР» продовжуватиме співпрацю з партнерами по КОДу, — сказав Віталій. — Однак саме вони почали порушувати задекларовані принципи і правила співпраці, зокрема принцип непоборення. Не підтримано також нашу пропозицію про проведення праймеріз, не досягнуто згоди щодо спільної підтримки найрейтинговіших кандидатів. Утім наша партія і далі проводить перемовини з іншими політичними силами щодо оптимального співробітництва на виборах та необхідності спільно захищати їх результати».

Якщо говорити про Тернопільщину, чисельність обласного «УДАРу» впродовж останнього року зросла у три з половиною рази, партія має представництво в усіх районах області, а в самому Тернополі, згідно з останніми соціологічними дослідженнями, рейтинг партії Кличка становить 9% — при тому, що в листопаді був лише трохи більше 3%.

Керівник обласного «УДАРу» Ігор Побер — не просто діючий спортсмен, а й неодноразовий переможець чемпіонатів України і навіть світу з пауерліфтингу та жиму штанги лежачи. При цьому він інтегрований у владу — начальник управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації. Відповідаючи на прес–конференції партійного боса на журналістську шпильку з цього приводу, Побер виправдався тим, що працює на цій посаді ще з 2008 року і служить «не Януковичу чи Азарову, а тернопільській громаді і тернопільським спортсменам». Віталій Кличко підтримав свого регіонального керівника, назвавши абсолютно безпідставними будь–які закиди щодо співпраці представників його політичної сили з владою.