Поглинання у синіх тонах

20.03.2012
Поглинання у синіх тонах

Тепер «незалежний» Сергій Тігіпко заступник Миколи Азарова і в уряді, і в партії. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Минулої суботи в Міжнародному виставковому центрі, що в Києві на станції метро «Лівобережна», відбувся ХІІІ з’їзд Партії регіонів — той самий, якого чекали ледь не рік. Із десятої ранку дорогою до експо–центру вишикувались прапороносці з «регіональною» символікою; ще раніше і ще щільніше стояли кордони міліції, аж до сотні бійців підрозділу «Беркут». Очікувалася присутність Президента Віктора Януковича. Один за одним на парковку влітали «мерседеси» та інші авто класу «люкс». На ґанку й у холі — по–діловому вишколені чоловіки. Жіночий партактив «демократичніший» — лаковані «начоси», взуття зі стразами, сукні з дорогим камінням. Півтори години до початку партактив проводить у розмовах за кавою, дехто зазирає до книжкової ятки, що стоїть поруч. На запитання, чим цікавляться «регіонали», продавчиня відповідає: книжками про політику Путіна.
На з’їзд з’їхалися 843 делегати з усіх регіонів. Головували у президії були Віктор Янукович та нині формальний лідер партії, Прем’єр–міністр Микола Азаров. Кожен виголосив по промові зі стандартних фраз. Але головними дійовими особами були не вони, а віце–прем’єр Сергій Тігіпко. Цього дня його партія «Сильна Україна» провела свій з’їзд, ухвалила рішення про ліквідацію, відтак частина «сильноукраїнців» на чолі з головою прибула на «Лівобережну», де Сергій Леонідович отримав мандат ПР, одразу був включений до політради «Регіонів» та обраний заступником голови. «Треба об’єднати реформаторські зусилля» — так пояснив пан Тігіпко свій політичний вибір, який він анонсував ще минулого року всупереч позиції багатьох однопартійців. І особливо — всупереч поглядам тисяч своїх прихильників, які на президентських виборах вивели Тігіпка не третє місце «турнірної таблиці», довірившись йому як «молодому й незалежному» опонентові Януковича.

Що сказав Янукович на синьому тлі

Зал у синіх тонах оформляла команда екс–БЮТівця Миколи Баграєва, який ще не так давно допомагав організовувати в цьому ж приміщенні червоно–білі з’їзди Блоку Тимошенко.

Особливим гостем заходу був голова Народної партії, Голова Верховної Ради Володимир Литвин (він показово «критикнув» міністра освіти Табачника та схильність фракції ПР у парламенті до «одобрямсу» будь–яких проектів, поданих урядом). А також делегації дружніх «Регіонам» закордонних партій — «Єдина Росія», «Новий Азербайджан», «Процвітаюча Вірменія», Болгарська соціалістична партія, Демократична партія Молдови, Партія справедливості і прогресу Туреччини та ін.

Під бурхливі оплески соратників почесний лідер Партії регіонів Віктор Янукович наголосив на непересічному значенні з’їзду в житті країни, яка «увійшла в період глибоких трансформацій», і закликав до чесних виборів. «Восени виборці визначать новий склад парламенту. Це дуже відповідальний екзамен для всіх нас, — відзначив Президент. — Від того, як пройдуть ці вибори, багато в чому залежить внутрішня соціальна стабільність, курс на модернізацію і зовнішній імідж країни у світі».

Що значать слова Януковича про демократію для підлеглих, можна було пересвідчитися вже наступного дня, коли на місцевих виборах в Обухові під Києвом нардеп–«регіонал» Мельник вдався до прийомів самбо у протистоянні з жінкою з протилежного політичного табору.

Віктор Федорович знову — вже після двох років своєї каденції — не міг не втримався від критики попередньої влади, зокрема за «суцільне падіння і зрадницьку газову угоду–2009», ледь не зведене нанівець Євро–2012 та ін. «Лише неймовірними зусиллями ми зберегли шанс відкриття України світом», — сказав Янукович. І похвалив нинішній уряд за «економічне зростання, зупинення розбрату і безвідповідальності».

Неймовірними зусиллями Україну таки «увімкнули»: «За минулий рік ВВП зріс на 5,2 відсотка — це означає, що українська економіка зростала майже на 30 відсотків швидше за загальносвітовий показник розвинутих країн. Прямих іноземних інвестицій у цьому році отримано в півтора раза більше, ніж торік. Удалося стабілізувати контроль за зростанням цін. Залишається стабільним курс гривні», — відзначив Президент.

Топ–тема для уряду — запропоновані Януковичем соціальні реформи (читай — підвищені виплати перед виборами). Це й забезпечення адресною допомогою усіх, кому вона потрібна («для вчителя і лікаря — гідна заробітна платня, для підприємця — легалізація доходів, для військовослужбовця — покращення матеріального стану»), і комплексні зміни в системі освіти. «Все, що ми робимо, ми робимо для людей», — наголосив власник резиденції «Межигір’я», де на місці зруйнованого монастиря добудовують вертолітний майданчик.

«В країні не має бути ніяких галузевих пільг, — заявив у своєму виступі віце–прем’єр Сергій Тігіпко, — тільки адресна допомога. Ми повинні визначати проблему. Держава має чекати, поки людина прийде і попросить такої допомоги. Для цього в кожному містечку має бути спеціальний уповноважений від держави».

Продовжуючи думку Миколи Азарова про кричущу соціальну нерівність, Тігіпко підкреслив, що нова соціальна політика «має зменшити розрив між багатими і бідними». «Люди, які заробляють більше 15 мінімальних зарплат, мають сплачувати додатковий податок», — зауважив заступник Азарова в уряді та партії.

За словами Януковича, в цьому році влада планує вивести країну на докризовий рівень купівельної спроможності. З 1 травня має відбутися перерахунок розміру пенсій громадян, які вийшли на пенсію до 2008 року, також запрацює державна програма іпотеки. Люди зможуть узяти кредити на житло під 2–3 відсотки на 10–15 років!

Ще менше зв’язку з реальністю мав інший пасаж Президента — що за два роки Партія регіонів забезпечила довіру суспільства до влади, змогла відродити ідеали практичного гуманізму в повсякденному житті.

Утім глава держави принаймні визнав, що добре розуміє: на адресу його партії лунає чимало претензій. «Будемо чесними: зміни відбуваються надто повільно. Рішення впроваджуються з великими труднощами. А в питаннях подолання корупції часто стикаються навіть із прямим спротивом корумпованої бюрократії», — сказав Янукович.

Виступів «нижчого рангу» було небагато. «Нам є з чим іти до людей, — впевнена «регіоналка» Тетяна Подашевська, заступниця «губернатора» Київщини. — Люди не чекають від нас неможливого. Їм потрібна наша увага». Натрапивши на чиновницьку резолюцію з відмовою надати гроші на лікування 75–річній бабці, пані Тетяна зауважила: є закони писані, а є неписані. Її заклик «поєднувати в роботі положення постанов Кабінету Міністрів і закони людської совісті» зал зустрів оплесками.

Цікаво, що пряма телетрансляція з’їзду ПР велася на «5–му каналі».

Консолідація ПРовладних сил

Покращувати життя «вже завтра» Януковичу і Ко допомагатиме Сергій Тігіпко — «заради інтересів України» вже як однопартієць. «У партії повинна бути внутрішня конкуренція і дискусія, щоб бути конкурентоздатною зовні», — зазначив Тігіпко. Відповідаючи на запитання журналістів, він визнав, що має амбіцію стати головою ПР. Кажуть, у закулісній боротьбі на Тігіпка поставив глава адміністрації президента Сергій Льовочкін. Умовна ж «група Клюєва» знову програє.

Як бачиться, саме виписування Сергію Леонідовичу синього партбілета №870 та його піднесення до заступника голови партії й було головною метою з’їзду. Журналіст каналу «1+1» Роман Вінтонів підколов Тігіпка, звернувшись ніби від імені колишніх симпатиків: «Після цього злиття ви візьмете прізвище «Янукович» чи залишитеся на «дівочому»?» Герой дня ледве не закипів від люті...

Про вірність «регіоналам» заявив і Володимир Литвин — мовляв, його Народна партія «співпрацювала, співпрацює і буде співпрацювати з Партією регіонів». Не виключено, Литвина теж запрошують до лав ПР за «схемою Тігіпка», але поки що тримають інтригу.

Хто очолить штаб?

«Регіонали» поки що не визначилися з керівником свого виборчого штабу. За словами Миколи Азарова, вони це зроблять ближче до початку виборчої кампанії. «Формальним керівником штабу може бути Тігіпко або Азаров, — кажуть партійці в кулуарах, — але буде й реальний, «тіньовий» керівник. Є шанси в Бориса Колесникова — якраз після чемпіонату Європи з футболу він перекине сили на вибори. Або призначать Єфремова».

КОМЕНТАРІ ПОЛІТОЛОГІВ

Політолог Віктор Небоженко, керівник соціологічної служби «Український барометр», коментує для «УМ»: «Не можна говорити про соціальні ініціативи без міністра економіки. Якщо в країні немає економіки, про яку соціальну політику можне йти мова? Це спроба привернути на свій бік «бабусь Черновецького». Але в нову соціальну політику вкладають інвестиції, які після виборів обернуться інфляцією. Після виборів життя завжди погіршується. Тігіпко зараз потрібен ПР для того, щоб вона стала схожою на «партію різних регіонів». Міцний «донецький» розлив розбавляють більш м’якими фігурами — дніпропетровськими, закарпатськими, можливо, одеськими. Поглинувши Тігіпка, Партія регіонів позбавляє людей на сході країни можливості не голосувати за ПР. Втім, зробивши Тігіпка заступником голови фракції, Партія регіонів буде нести відповідальність за його соціальну політику».

Також, за словами Небоженка, «при такому низькому рейтингу, як зараз, Партія регіонів навряд чи проведе чесні вибори».

А неофіційним керівником виборчого штабу ПР може стати голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін, припускає політолог Вадим Карасьов.