Весна з субтитрами

20.03.2012
Весна з субтитрами

Гурт «Парі Комбо». (з сайту desdemiipod.blogspot.com.)

Ален Ремі, посол Франції в Україні, для якого нинішній фестиваль «Французька весна» — перший, каже, що всі його розпитують, чи й цього разу на атракції відкриття по Софійській площі літатиме пір’я. Французи вміють вразити, а українці вміють пам’ятати. «Увертюри» «Фра­н­цузької весни» щораз видовищні і, пардон за певний пафос, незабутні: то вогняне театралізоване шоу на воді, то грандіозного розмаху лазерна графіка, то політ ангелів, пір’їни яких ще кілька днів — мабуть, умисно — не прибирали з площі біля Святої Софії. Цьогоріч теж буде вогонь, музика і політ «нелітальних» апаратів. Це шоу «Шалені дзвонарі» від компанії Transe express, яка 35 років з успіхом випробовує ступінь зацікавленості французів вуличними виставами. На картинці виглядає це приблизно так: каркас велетенського металевого дзвона, до обруча якого кріпляться менші, усередині кожного — справжні дзвони і акробати. Уся ця химерна конструкція здійметься в небо, блискаючи, виграючи, дзеленькаючи, супроводжувана світловою грою прожекторів.

Київські зіваки дуже люблять «Весну» саме за ці майданні дійства, яскраві, незвичні для нас і — так — безкоштовні; є в них щось від середньовічних атракцій «для простого народу», і це по–своєму чудово, бо мусить бути у світі щось, позбавлене вищої мети і сенсу, окрім одного — просто розважати. Це те, що пан посол називає «зробити свято». Із цієї шеренги — і вистава–пантоміма «Диво–водні історії» від компанії Barosolo: актори зображуватимуть музикантів–гідрофобів, яких доля заганяє в кіоск, по коліна наповнений водою; те, як вони акробатично викручуватимуться з ситуації, буде виглядати дотепно і смішно, обіцяють організатори.

Але кияни, а також мешканці Одеси, Дніпропетровська, Харкова, Донецька, Львова отримають свою дозу й «чистого мистецтва». Зокрема, віолончелісти Гарі Хоффман та Офелі Гояр, піаніст Давід Кадуш виступлять на концертах класичної музики, що пройдуть у галереї «Лавра» у рамках «Тижня високої класики» (диригент Роман Кофман, Україна). Вернісаж «Живі образи» представить роботи французьких та українських художників і «крутитиметься» навколо загадки людського тіла.

Традиційно «Весна» покаже «Довгу ніч короткого метра», насичену переважно анімацією, а також «Панораму французького кіно», що охопить свіжі, 2011 року, стрічки, які ще не дісталися українського прокату, — «Курча з чорносливом» (реж. Маржан Сатрапі, Венсан Парроно), «Незакінчений роман» (реж. Андре Тешіне), «Мистецтво кохати» (реж. Емманюель Муре, в головних ролях задіяна і Жюлі Депардьє, донька популярного в Україні актора і власника виноградників), «Паліція» (реж.Майвенн) та кілька інших стрічок. Особливе пабліситі директор «Альянс франсез» Франкі Бландо зробив стрічці «Паліція», зауваживши, що ця кримінальна драма викликала широку дискусію у Франції і була осипана низкою «Сезарів».

«Французька весна» ви­­р­­і­­­шила, що у 2012–му обов’язково слід пришити до фестивалю футбол. Утілено це буде ненав’язливо — книжково. До України запрошено політолога Паскаля Боніфаса, котрий представить ново­друк свого дослідження «Футбол і глобалізація» (як не згадати радянський шаблон часів Московської олімпіади–80 «О спорт! Ти — мир!»), а також журналіста П’єра–Луї Басса, котрий написав книгу про так званий «матч смерті» між «динамівцями» та німецькими окупантами у 1943 році. Робота мсьє Басса інтригує хоча би тим, що складно писати про те, чого насправді не було. Втім як автор упорався з цим завданням, організатори фесту ще не знають, адже художньо–документальна книжка виходить у Франції лише на початку квітня.

Опустить завісу «Французької весни» гурт «Парі Комбо» виступом на Співочому полі. Бель дю Беррі, фронт­вумен гурту, що виконує якнайширшу палітру мелодій — від джазу до вальсів, від свінгу до «циганщини», виявляється, у 1990–ті співала разом iз нашим Олегом Скрипкою у паризьких клубах. «Ми хотіли запросити й Олега Скрипку, влаштувати їм творчу зустріч. Але він саме 27 квітня має концерт у Тернополі», — розповів Франкі Бландо.

Отримавши «на руки» список заходів квітневого фесту, помічаємо, що вже не перший рік французи не запрошують до України зірок першого ешелону. Економлять гроші на країні, яка теж є далеко не в першому ешелоні пріоритетів Франції, перестала бути цікавою і обіцяючою, якою здавалася ще років п’ять тому?

ЩО? ДЕ? КОЛИ?

Найцікавіші події «Французької весни» у Києві

Панорама французького кіно

к–тр «Київ», 5—10 квітня

Зустріч iз Паскалем Боніфасом

книгарня «Є», 9 квітня,

Вернісаж «Оживлені образи»

галерея «Я», 11—23 квітня

Ніч короткого метра

к–тр «Україна», 13—15 квітня

Концерт класичної музики

галерея «Лавра», 18 та 22 квітня, 19.00

Цирк «Диво–водні історії»

ТЮГ на Липках, 25—26 квітня, 19.00

Концерт гурту «Парі Комбо»

Співоче поле, 27 квітня, 19.30