НОВИНИ ПЛЮС

16.03.2012

Як Європа сприйме вибори

Неучасть у парламентських перегонах екс–Прем’єра Юлії Тимошенко вплине на оцінку виборів Європою. Про це заявив єврокомісар iз питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле в інтерв’ю агенції «Інтерфакс–Україна». «Коли під час виборів у вас представники опозиції перебувають у в’язниці, на підставі використання вибіркового правосуддя, звичайно, ви маєте очікувати, що це буде мати чіткі наслідки для того, як ці вибори будуть сприйматися», — заявив Фюле.

Кличко хоче йти окремо

Лідер партії «УДАР» Віталій Кличко вважає, що для його політичної сили краще йти на парламентські вибори окремо від інших опозиційних сил. «Ми зверталися до соціологічних досліджень, і в політиці не завжди працюють математичні правила. Два і два не завжди буде чотири», — заявив Кличко на «круглому столі», присвяченому діяльності опозиції.

Помилка СБУ

Прес–секретар голови Служби безпеки Марина Остапенко вважає, що слідчий СБУ міг допустити помилку, запросивши на допит вчену раду Інституту соціології НАН. «Можливо, дійсно, саме в цьому випадку слідчий — а це була молода особа — мав подумати, перш ніж викликати усіх членів ради. Можливо, він мав би спочатку зробити інші процесуальні дії», — заявила Остапенко в інтерв’ю «5–му каналу». У свою чергу, Президент Віктор Янукович в інтерв’ю Бі–Бі–Сі назвав виклик соціологів в СБУ «непрофесійним підходом».

Медіа для мас

На державні канали повертаються «темники». Такий висновок журналісти роблять із того, що Держкомітет із телерадіомовлення розсилає в обласні ТРК листи, в яких просить терміново запустити програми щодо соціальних ініціатив Януковича. Видання «Центр» наводить копію листа за підписом глави держкомітету Олександра Курдиновича, направленого 13 березня гендиректорам обласних держтелерадіо­компаній і ГТРК «Крим».

* * *

Міліція звинувачує знімальну групу телеканалу ТВі у завдаванні тілесних ушкоджень директору президентської резиденції «Залісся». «Нас із оператором Шапарем міліція підозрює не лише в хуліганських діях у резиденції «Залісся». Представник МВС Володимир Гриняк заявив, що директор резиденції отримав тілесні ушкодження і через це перебуває на лікарняному», — повідомив журналіст програми Дмитро Гнап у «Фейсбуці». Гнап іронізує, що глядачі мали змогу пересвідчитися, «як ми відгамселили цього дядю». Раніше телеканал ТВі оприлюднив відео, на якому зафіксовано, як директор державної резиденції «Залісся» Віктор Камінецький кинувся на журналістів, вимагаючи припинити зйомку. Знімальна група намагалася дізнатися, чому не виконується указ Президента про створення в «Заліссі» національного парку замість закритої президентської бази.