Королевську вижили з БЮТ

16.03.2012
Королевську вижили з БЮТ

Наталія Королевська на брифiнгу.

«За порушення фракційної дисципліни» — із таким формулюванням фракція БЮТ–«Батьківщина» позавчора виключила зі свого складу народного депутата Наталію Королевську, яка очолює Українську соціал–демократичну партію. Слідом за Королевською заяви про вихід із фракції за власним бажанням написали ще два парламентарії — члени УСДП — Євген Суслов і Олексій Логвиненко.

Голова фракції «БЮТ–Батьківщина» Андрій Кожем’якін розповів на брифінгу про причини виключення: «Королевську попереджали ще в січні. Вона систематично не виконувала рішення фракції. Учора вона не проголосувала за негайне виконання рішень ПАРЄ [щодо припинення переслідування Юлії Тимошенко]».

Утім, зважаючи на те, що вже більше місяця триває збір підписів під зверненням громадських активістів до ПАРЄ про визнання Тимошенко й Луценка політв’язнями, який сама Королевська й ініціювала, таке звинувачення виглядає доволі дивно. Сама пані Наталя пояснює, що картку для голосування в неї вкрали, про що вона напередодні, 14 березня, зробила запис на власній сторінці у Facebook, а також звернулася до керівництва Верховної Ради з проханням зарахувати її голос «за», адже натиснути кнопку без картки не могла фізично.

На брифінгу у ВР Королевська виказала переконання у тому, що сталася провокація: «Я прекрасно розумію, що керівництву фракції Блоку Тимошенко, партійним функціонерам набагато легше боротися зі мною, зі своїми колегами, ніж боротися з режимом Януковича. Нам не по дорозі з тими людьми, які узурпували сьогодні фракцію, з тими людьми, які намагалися взяти під повний контроль БЮТ, з людьми, які хочуть мати монопольне право говорити від імені опозиції».

Останні кілька місяців, відколи Наталія Королевська очолила УСДП, вона постійно була об’єктом критики з боку своїх колег по блоку, тому всі, хто спостерігає за станом справ у опозиції, розуміли, що її вигнання з БЮТ — лише питання часу.

У будь–якому випадку, керівники БЮТ обрали не найкращий час для з’ясування стосунків, вважають політологи, адже внутрішні суперечки руйнують образ «об’єднаної опозиції».

По суті, Олександр Турчинов з Андрієм Кожем’якіним власними руками розвалили Блок Тимошенко, адже в той самий день політрада УСДП оголосила про свій вихід зі складу Комітету опору диктатурі. А УСДП ж була одним із співзасновників блоку та пройшла пліч–о–пліч iз «Батьківщиною» понад 10 років політичного шляху, серед перших потрапила під коток політичних репресій, коли тодішнього голову партії Євгена Корнійчука у 2011 році кинули за ґрати.

Також виникає питання, а чи знає про це рішення однопартійців Юлія Тимошенко? Можна припустити, що лідерка опозиції не давала «добро» на розвал очолюваного нею блоку та виключення Королевської. Утiм цілком ймовірно, що після такого рішення фракції її примусять легітимізувати рішення функціонерів, як це вже трапилося з усуненням Івана Кириленка з посади голови фракції.

У опозиційних політичних проектів є два варіанти вибору, два магістральні напрями дії, зазначають в УСДП. Варіант перший Україна вже неодноразово проходила — його можна умовно назвати «залишити все, як є». Не потрібно нічого вигадувати, варто лише приписувати владі всі смертні гріхи. Подорожчала картопля на базарі чи зросли тарифи на воду та світло — в усьо­му винен «антинародний режим». Стали дорожчими хліб чи бензин — винна «злочинна влада». Тобто всіляко малювати образ «антинародного режиму», проти якого будуть героїчно боротися опозиціонери. Перед виборами продати місця у списках та висування за округами бізнесменам, а якщо будуть погані результати — списати знову на «злочинну владу». Можливо, це навіть спрацює. Але протягом місяця–двох, не більше.

Другий варіант потребує не віртуальної боротьби проти «антинародного режиму», а перетворення своїх партій на механізм, який допомагає мільйонам українських громадян захищати свої життєві інтереси. Для цього потрібні діалог і взаємодія з громадянським суспільством — як із всеукраїнськими громадськими організаціями, так і з місцевими ініціативами.

Із цієї точки зору неозброєним оком стає помітним розхо­дження між керівництвом БЮТ і Королевською. Керівництво БЮТ діє за першою, добре знайомою і комфортною схемою. Мітинги, показна опозиційність, прокльони «антинародному режимові». А коли треба — голоси на підтримку президентського закону про вибори. Королевська ж, навпаки, витратила багато часу, щоб намацати контакти з громадськими рухами по всій країні, оголосила про намір працювати на об’єднання громадянського суспільства і прихід у політику «нових облич» iз числа громадських активістів. Зрозуміло, мало хто здатний терпіти поряд молодого й успішного конкурента.

Згодні з таким висновком і експерти. «Я бачу боротьбу керівництва БЮТ з потенційно сильними конкурентами у своїх лавах і усунення цих конкурентів. Королевська — це політик, який має харизму, вміє діяти на стику парламентської і вуличної політики», — каже керівник центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов. Причини виключення Королевської з Блоку Тимошенко есперт пояснює тим, що «для нинішнього керівництва БЮТ вона є небажаним конкурентом. Саме це лежить в основі її виключення з фракції.

Сергій СВІТЛИЧНИЙ