НОВИНИ ПЛЮС

15.03.2012

ЄС попередив Македонію за міжетнічні сутички

Європейський Союз виніс попередження Македонії, яка є кандидатом на вступ до ЄС. Брюссель схвилювало те, що в цій балканській країні знову спалахнули сутички між представниками албанської та слов’янської громад. У вуличних бійках між групами молодиків, озброєних арматурою, ножами, бейсбольними битками тощо поранено десятки людей. У багатьох містах країни посилено заходи безпеки. Протягом кількох останніх днів поліція затримала понад три десятки осіб. Як повідомляє місцева преса, політичні лідери обох громад закликали своїх одноплемінників утриматися від насильства і вирішувати суперечки цивілізованим шляхом. Прем’єр–міністр Македонії Нікола Груєвськи пообіцяв зробити все можливе, щоб не допустити ескалації заворушень, додавши, що поліція отримала для цього всі повноваження.

Заворушення почалися після того як на вулиці македонських міст вийшла албанська молодь, розлючена вбивством двох молодиків під час сутички з поліцією. Влада пообіцяла розслідувати цей інцидент і покарати винних.

Мусульмани–албанці становлять трохи менше третини із загальних 2,1 млн. населення Македонії.

ЄС призупинив надання фінансової допомоги Угорщині

Рада міністрів з питань економіки та фінансів ЄС на своєму засіданні позавчора ухвалила рішення позбавити Угорщину частини допомоги з Фонду зближення. Як повідомила міністр фінансів головуючої в ЄС Данії Маргрет Вестагер по завершенні засідання Єврогрупи, це рішення буде скасовано, якщо Угорщина вживе заходів для скорочення дефіциту бюджету до засідання ради в червні. Згідно з пропозицією Єврокомісії, ЄС призупинить надання Угорщині передбаченої на 2013 рік допомоги з Фонду зближення на суму 495 млн. євро.

Перший вердикт Міжнародного кримінального суду

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі виніс перший вердикт за десять років своєї роботи. Суд визнав лідера конголезьких повстанців Томаса Лубангу винним у тому, що він залучав до воєнних дій неповнолітніх. Раніше Лубанга заперечував, що у збройних загонах під його командуванням воювали діти. Вердикт суду буде оголошено на наступному засіданні.

Бельгія: атака на ескорт посла

У Брюсселі самогубець на автомобілі врізався в ескорт катарського посла, який прибув на прийом до короля Альберта II. Постраждали восьмеро поліцейських на мотоциклах з ескорту. Вони паркувалися біля Лакенського палацу, де проходила зустріч. Двоє правоохоронців отримали серйозні травми, ще один — критичні. Сам посол на той момент перебував на зустрічі з королем. Водія, який протаранив ескорт, затримали; під час зіткнення він отримав незначні травми. Чоловік зізнався, що таким чином намагався накласти на себе руки, проте прокуратура звинуватила його у спробі вбивства.

Ефіопія: бойовики розстріляли автобус

На південному заході Ефіопії озброєні автоматами та кулеметами невідомі розстріляли пасажирський автобус. Як повідомив губернатор штату Гамбела Омод Обанг Олум, загинуло 19 людей, ще вісьмох із пораненнями госпіталізували в лікарню найближчого міста Бонга.

В Ефіопії діє кілька повстанських угруповань, і до якого з них належать нападники, наразі не відомо.

Наслідки катастрофи в Бангладеш

У Бангладеш рятувальники витягли на берег десятки тіл із затонулого річкового порома. Таким чином, кількість жертв позавчорашньої аварії на річці Мегхна сягнула 105 осіб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>