Соціологічний мільйон

15.03.2012

Учора в будівлі СБУ, що розташована в Аскольдовому провулку столиці, почалися допити відомих соціологів. Першим до слідчого прийшов заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха. Вiн i передав пресі копію листа зi Служби безпеки, в якому викладено «розклад» допитів усього складу вченої ради. Серед викликаних також Микола Шульга, Микола Чурилов, Олександр Вишняк та ще півтора десятка соціологів.

«Такого ще не було у світовій практиці — викликати на допит усю вчену раду. Можливо, в сталінські часи вчені ради розстрілювали по ночах, але ось так, викликати на допит у нібито європейській країні у XXI столітті, гадаю, просто неможливо, — каже Головаха. — Вони хочуть залякати вчених. Чому цей слідчий з СБУ не прийде та поговорить з ученими? Він хоче насолоджуватися своїм всесиллям та страхом вчених?».

За однiєю з версiй, причина тиску на соцiологiв — бажання виселити Інститут iз примiщення в центрi Києва, на яке хтось поклав око.

Євген Іванович чекав, доки його прийме слідчий, більше години, після чого на телефонні дзвінки вже не відповідав.

У СБУ спочатку не роз’яснювали причину обов’язкової явки вчених, i лише пізніше прес–служба відомства таки повідомила, що співробітникiв Інституту соціології допитують у рамках розслідування справи про розтрату державних коштів. Справу Головне слідче управління СБУ порушило ще місяць тому; вчені мають статус свідків, оскільки майже мільйон гривень розтратили не вони, а посадовці з дочірнього підприємства Інституту соціології — Центру соціальних експертиз. Бюджетні кошти вони «спустили» нiбито «за попередньою змовою» зі службовцями з іншої структури — Центру адаптації державної служби до стандартів Євросоюзу Головного управління держслужби України.

Резонансна справа привернула увагу Голови ВР Володимира Литвина, який дав вказівку підготувати звернення до керівництва СБУ у зв’язку з викликом на допит вчених. Таким чином спікер відреагував на виступ з трибуни віце–спікера Миколи Томенка. БЮТівець, зокрема, повідомив, що, за його даними, йдеться про розслідування зловживань одного із чиновників, який підписав від імені органу державної влади угоду про співпрацю з Інститутом соціології.

«Якщо йдеться про якісь фінансові порушення держслужбовця у взаєминах з юридичною особою — Інститутом соціології, то, очевидно, треба мати справу з адміністративним та фінансовим керівництвом Інституту. А викликати на допит у такій брутальній формі найвідоміших соціологів країни — це ненормально», — наголосив Томенко.