Штурмовики кричали: «На коліна!»

15.03.2012
Штурмовики кричали: «На коліна!»

Учора в Черкасах ветерани афганської війни ще раз показали, що вони — сила, зокрема й фізична, і влада повинна з ними рахуватися. Колишні воїни–інтернаціоналісти з’їхалися до Черкас з усієї країни, щоб підтримати тутешніх побратимів. Їх обурила заява мера Сергія Одарича на сесії міськради про те, що він не вважає солдатів, котрі воювали в Афганістані, захисниками Вітчизни.

На кількатисячному мітингу під стінами черкаської мерії присутні вимагали від міського голови вибачитися перед ними. Деякі навіть кричали, аби він зробив це навколішки.

Коли ж Одарич не вийшов до мітингувальників, кілька сотень розлючених чоловіків у камуфляжах і з нагородами пішли в атаку на мерію. Вони взяли штурмом перший поверх, розбивши турнікети при вході. Поки «афганці» рухалися другим поверхом до конференц–зали, де мер зустрічався з журналістами, перелякані чиновники зачинялися в кабінетах. Згадалося, як депутати Верховної Ради ховалися, коли минулої осені «афганці» ломилися в парламент у Києві.

Розмова з Сергієм Одаричем у конференц–залі була важкою. Вірні міському голові чиновники стіною стояли біля шефа, аби «афганці» не дістали до нього руками.

Після гарячих переговорів з інтернаціоналістами мер таки вийшов до їхніх побратимів, що взяли мерію в облогу. Разом з «афганцями» голова пройшов до пам’ятника загиблим воїнам–інтернаціоналістам, вклонився і поклав до монумента квіти. «Прошу вибачення у всіх тих, хто загинув на цій несправедливій війні. Прошу вибачення у їхніх сімей, які залишилися без молодих синів і дочок. За ті злочини, які вчинив комуністичний режим, розпочавши цю війну і пославши дітей гинути в чужу країну! Прошу вибачення!» — звернувся до мітингувальників Сергій Одарич. «Ти за себе попроси!» — закричали йому у відповідь жінки та чоловіки.

Зрештою за підсумками «афганського» мітингу було оприлюднено резолюцію з вимогою до пана Одарича добровільно зректися посади міського голови. Якщо цього не трапиться, «афганці» закликають депутатів Черкаської міськради проголосувати за відставку мера на сесії в четвер. Активісти запевняють: якщо до них не дослухаються, вони продовжать свою акцію, «вона буде значно потужнішою, і результатом її буде остаточне звільнення Черкас від групи злодіїв».

Людмила СТРИГУН