Розстрілюючи, реготали

13.03.2012

Афганістан кипить від обурення: у ніч із суботи на неділю американський військовослужбовець влаштував «криваву лазню» мирним мешканцям міста Зангабад, що в північній провінції Кандагар. Вийшовши зі своєї військової бази, американець зайшов у найближчий будинок і впритул розстріляв 11 людей. Ще п’ятьох вояк убив у двох сусідніх хатах. Серед загиблих — дев’ятеро дітей і троє жінок.

Убивцю, прізвище якого не розголошують, взято під варту за звинуваченням у розстрілі цивільних. Водночас, агенція «Рейтер» повідомляє з посиланням на свідків трагедії, що це справа рук не одинака — розправу над цивільними вчинила група п’яних американських військовослужбовців. Свідки нібито чули, як, убиваючи людей, вони реготали.

Попри те, що тіла загиблих напівобгорілі — убивця (чи вбивці) облив їх якоюсь горючою рідиною й підпалив, — добре видно, що вони продірявлені пострілами, немов сито. А це, за словами знавців, свідчить: стріляли одразу кілька нападників. Проте Вашингтону вигідніше списати бійню на одинака, у якого «не витримали нерви», ніж визнати, що таке ставлення американських військових до місцевого населення є правилом, а не винятком.

Президент США Барак Обама терміново зв’язався зі своїм афганським колегою Хамідом Карзаєм і пообіцяв не покривати винних, хоч би скільки їх було.

Вдруге за місяць відповідати за своїх підопічних довелося генсеку НАТО Андерсу Фогу Расмуссену. Лише три тижні минуло відтоді, як американські військовослужбовці спалили у провінції Баграм кілька примірників Корану. Нагадаємо, це спровокувало хвилю кривавих протестів по всьому Афганістану, в яких загинуло щонайменше 30 афганців та шестеро військовослужбовців США. «Очевидно, що такі інциденти знищують віру населення у коаліційні сили. Нам вірять, тому що ми допомагаємо населенню Афганістану, і наші зусилля спрямовані на забезпечення кращого майбутнього для них. Але спалення Корану і сьогоднішня атака на цивільних перекреслюють цю віру. Важливо, щоб ми відновили її якомога швидше», — заявив Расмуссен.

«Коли військові США цілеспрямовано вбивають мирних афганців, то це — акт тероризму, якому немає вибачення», — наголосив президент Афганістану Хамід Карзай. А рух Талібан пообіцяв жорстоко помститися американцям за вбивство безневинних цивільних, тому військовослужбовців США в Афганістані приведено у стан підвищеної бойової готовності.

На тлі такого загострення ситуації вчора в Афганістан iз неочікуваним візитом приїхала канцлер ФРН Ангела Меркель. Востаннє вона відвідувала німецьких військовослужбовців в Афганістані у грудні 2010 року. Мету візиту станом на вчора не розголошували.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора вранці у північно–східному Афганістані внаслідок сходження лавини похованими під снігом виявилися 45 людей, повідомляє «Ассошіейтед пресс» із посиланням на речника влади провінції Нурістан Мохаммада Заріна.

Цьогорічна зима була в Афганістані найбільш жорсткою та сніжною за останні 30 років. Четвертого березня внаслідок сходження снігової лавини на гірське селище у північно–східній провінції Бадахшан загинуло щонайменше 50 осіб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>