Коли друкарський верстат загуркоче

13.03.2012

Президент Віктор Янукович — зовсім «випадково» перед парламентськими виборами — занепокоївся убогістю українців і віддав команду «підкинути» простим смертним грошенят. Так, на засіданні Кабміну минулої середи Янукович демонстративно наказав урядовцям покращити життя малозабезпечених сімей, ввести податок на багатство, подбати про робочі місця, перейти «від безсистемних виплат до адресної допомоги та соціальних послуг». Наобіцяв Янукович чимало з–за меж реальності: і дешеве кредитування житла, і знову — повернення вкладів Ощадбанку СРСР. «Я буду вимагати від уряду збільшення заробітної плати працівникам бюджетного сектору, пенсії та інших соцвиплат», — заявив Президент. Першим стратегічним напрямком глава держави назвав «відновлення довіри суспільства до державної політики, спрямованої на покращення життя громадян».

У Мінфіні оперативно порахували, у скільки це обійдеться. На реалізацію більшості соцініціатив Януковича в поточному році буде потрібно близько 16 млрд. грн. Принаймні таку суму озвучив віце–прем’єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. «Міністерство фінансів має на це кошти», — переконує Тігіпко. Їх планують отримати від згаданого податку на розкіш, а також за рахунок збільшення надходжень до держбюджету від митниці.

Щоправда, такі «рожеві» розрахунки дуже скептично коментують економісти. Провідний експерт Центру Разумкова, колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко певнений: необхідних коштів для підвищення соцстандартів у держави немає. Відтак уже в травні, прогнозує він, Нацбанк увімкне «друкарський верстат». А там не за горами й інфляція, підвищення цін.

«Чи може хто–небудь нарешті просвітити міністра соцполітики, що «гроші митниці», «гроші з податку на багатства» та інші «нестрахові» доходи не мають жодного відношення до «страхового» бюджету Пенсійного фонду? Та й сам «податок на багатство» дасть ресурс лише в обсягах 800 млн. грн. на рік (цифри Мінсоцполітики), і забезпечить лише 5 грн. надбавки до кожної пенсії. А де ж взяти ще 95 грн. із тієї сотні, яку пообіцяв Президент усім пенсіонерам?» — зауважує Розенко у статті на сайті «Українська правда».

Окрім того, підмітив експерт, «соціальні ініціативи Януковича» дуже схожі на банальний плагіат «соціальних ініціатив Ющенка», які були оприлюднені ще 22 червня 2007 року на Рівненщині. Одначе, як каже Павло Розенко, відмінність таки є: у 2007–му до пакету ініціатив були додані детальні фінансово–бюджетні розрахунки цих кроків. Чим же підкріплені передвиборчі обіцянки «регіонала» Януковича – загадка.

«Але найбільше мене вражає своїм цинізмом інше, — каже Розенко. — Останні півтора року від влади ми чули лише одне: Пенсійний фонд України – банкрут. Дефіцит його бюджету у 2011 році – 58 млрд. грн. На 14 мільйонів працюючих в Україні — 13,5 млн. пенсіонерів, маємо і великий обсяг тіньової економіки. «Ні про яке підняття пенсій навіть думати не можемо, катастрофа на всіх напрямах», — казали нам. Тому, робили висновок урядовці, потрібно негайно проводити пенсійну реформу (піднімати на 5 років пенсійний вік для жінок, збільшувати страховий стаж для всіх на 10 років). А що ж маємо зараз, у 2012 році? Та все те ж саме. Дефіцит бюджету Пенсійного фонду (разом із держдотаціями) у 2012 році становить 58 млрд. грн., на 14 млн. працюючих в Україні — 13,5 млн. пенсіонерів, а економіка з кожним місяцем все більше і більше тікає у тінь. Але така «катастрофа» вже не заважає владі напередодні виборів додатково виплатити пенсіонерам по 100 грн. Тоді що заважало почати робити це ще два роки тому, коли дефіцит ПФ був майже удвічі меншим?»

 

КОМУ ЩО ОБІЦЯНО

За дорученням Президента, з 1 травня відбуватиметься поетапний перерахунок пенсій: майже 9 млн. пенсіонерів, які вийшли на пенсію до 2008 року, отримають додатково по 100 грн. щомісячно.

Із 1 липня на 165 грн. виростуть пенсії військовослужбовців.

Розмір доплати до пенсій для різних категорій учасників війни повинен зрости у травні від 30 до 50%.

Янукович також зазначив, що інвалідам війни підвищать одноразову допомогу до свята Перемоги. Залежно від групи інвалідності вона становитиме від 1720 грн. до 2200 грн.

Отримають доплати й люди, які отримали травми на виробництві. А з липня інваліди й пенсіонери, які проживають у малозабезпечених сім’ях, повинні додатково отримати по 168 грн. Діти з малозабезпечених родин «розбагатіють» на 260 грн.

Нагадаємо, уряд Януковича так само показово підвищував пенсії і в рік президентських виборів–2004.