Насичений колір без жертв

06.03.2012
Насичений колір без жертв

Фарбоване волосся, тобто краса, вимагає жертв. (Фото з сайту loreal–pro.ru.)

Із наближенням тепла більшість представниць прекрасної половини все частіше згадує про оновлення зачіски. І плани часто стосуються не лише довжини волосся та стилю, а й кольору.

На полицях великих магазинів представлені різноманітні фарбуючі засоби для волосся не менш ніж 6–8 виробників. Останнім часом пропонують навіть спеціальні лінії для чоловіків. Тому поряд iз сотнями фарбованих красунь на упаковцi таких засобів уже з’явилися з десяток представників сильної статі. Але що вибрати? І головне — наскільки безпечні ці засоби для волосся та шкіри голови?

— Якщо фарба для волосся має висновок санепідстанції Міністерства охорони здоров’я, то ця продукція безпечна, її можна використовувати за призначенням, — каже Олена Раєцька, науковий співробітник лабораторії гігієни нових хімічних матеріалів, препаратів та біомоніторингу Інституту гігієни та медичної екології ім. О. Марзеєва. — Продукція, яка не проходить досліджень, не отримує такого висновку. У нашій лабораторії таких випадків не було. Найперше тому, що сировина для виробництва фарб уже відпрацьована, якщо виробник бере її якісну та дотримується всіх виробничих рекомедацій, то і продукцію отримає якісну.

Якщо людина фарбує волосся, вона має розуміти, що певною мірою ризикує, переконана Олена Раєцька. Бо фарби для волосся — це хімічна продукція. Фарба не буде по–справжньому зафарбовувати волосся, якщо до її складу не входять агресивні перекис водню (знебарвлює волосся) та аміак чи його замінник (закріплюють колір).

— Найбезпечнішими складниками фарби для волосся є натуральні інгредієнти, які отримують з натуральної сировини, наприклад, з рослини indigofera (хна та басма), — каже Марина Журавель, лікар–дерматолог Інституту дерматології та косметології доктора Ольги Богомолець. — Хна та басма відрізняються від хімічних фарб іншим механізмом дії: потрапляючи на волосся, вони не пошкоджують його структуру, а обволікають волосся ззовні, створюючи захисну оболонку від зовнішніх шкідливих факторів. Завдяки такому захисту волосся набуває блиску та об’єму, а шкіра голови надійно захищена від сухості та негативного сонячного впливу.

За словами пані Марини, менш безпечні фарби для волосся з написом organic, які на 95 відсотків складаються з натуральної сировини. Решта, 5 відсотків, інгредієнтів, — це хімічні сполуки, зокрема, перекис водню та аміак, які необхідні для відкриття кутикули волосся, щоб забезпечити проникнення фарбуючих речовин в середину волосинок.

Названі безпечніші фарби одночасно мають кілька суттєвих недоліків, на які часто зважає більшість жінок. Ці засоби менш стійкi, ніж ті, що мають повністю хімічний склад; вони лише частково зафарбовують сивину; не змінюють кардинально колір волосся, а лише тонують його.

— Напис на упаковці фарб для волосся «без аміаку» не заспокоює, а тільки наштовхує на роздуми, якою хімічною речовиною його замінили, — каже Марина Журавель. — Виробники найчастіше використовують хімічні речовини з групи амінів, наприклад, етаноламін. Втім за своїми властивостями він не менш токсичний, ніж аміак. (Єдине, не має відчутного запаху). Ще одна хімічна речовина, яка входить до складу фарб і агресивно діє на волосся та шкіру голови, — перекис водню. Саме він має здатність пересушувати волосся, роблячи його тонким та ламким, а шкіру голови — сухою. Ще у фарбах для волосся є так звані парабени, які мають здатність накопичуватись у людському організмі та навіть, за однією з версій, провокувати рак.

Відомі виробники фарб періодично пропонують споживачам засоби «10 хвилин». Чи радіти, коли фарбу для волосся треба тримати не традиційних півгодини чи 20 хилин? «Варто пам’ятати, що період часу, протягом якого фарба тримається та не змивається, залежить від складності хімічної реакції в самому волосяному стрижні і від того, наскільки концентровані хімічні речовини в ньому беруть участь», — коментує Марина Журавель.

Якщо немає необхідності зафарбовувати сивину, то краще використовувати тонуючі шампуні або бальзами, радять і хіміки, і лікарі. Ще потрібно розуміти, що агресивніше діють на волосяний покров голови темні хімічні фарби для волосся. Якщо ви вирішили поекспериментувати iз засобами різних виробників, можете це робити, дотримуючись рекомендацій щодо попереднього тесту на можливу алергенну дію. Що варто врахувати — кольори у різних виробників можуть різнитися: у когось «бурштиновий», в іншого — «золоте сяйво». У будь–якому випадку, чим частіше ви застосовуєте хімічну фарбу для волосся, тим проблемніше волосся маєте і тим більше «хімії» потрапляє на шкіру голови. На жаль. Бо краса, як відомо, вимагає жертв.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>