Сорго замість хліба?

06.03.2012
Сорго замість хліба?

Більшість українців сорго знає здебільшого завдяки віникам, які виготовляють iз цієї культури. (Фото з сайту gazeta.ua.)

Аграрії стривожені: через екстремальні холоди на півдні України вимерзла майже третина всіх посівів озимих. Збитки підраховують десятками тисяч гривень: понад 150 гектарів полів необхідно пересівати наново.

На Херсонщині фермери пропонують частково вирішити проблему за допомогою різних сортів ярих культур сорго. Ця екзотична для нашої країни рослина має дуже високу посухостійкість та солестійкість. Легко пристосовується до різних ґрунтів. Використовувати її можна як кормову, так і харчову культуру. Крім того, сорго — це чудова сировина для виготовлення предметів побуту.

«Замість знищених морозами посівів озимих культур аграрії Херсонщини засіють сорго на площі від 30 до 50 гектарів, — розповів «УМ» заступник голови Херсонської облдержадміністрації Михайло Мельник. — На думку вчених, це саме та культура, яка може компенсувати наші втрати». Чиновник додав, що в Україні на сьогодні досить операторів, які пропонують вигідні умови надання посівного матеріалу цієї культури. Найбільш якісне насіння готові надати співробітники Генічеської дослідної станції, де мають майже 40–річний досвід iз вирощування сорго. Селекціонери зуміли домогтися надзвичайної врожайності цієї невибагливої культури: на зрошуваних землях збирали до ста центнерів iз гектара!

Кандидат сільськогосподарських наук Василь Бондаренко переконаний, що без шкоди для сівозміни на одній тільки Херсонщині під сорго можна було б віддати сто тисяч гектарів. «Через попит, який щорічно зростає як на всесвітньому, так і на вітчизняному ринку — оптова вартість сорго постійно збільшується і вже досягла 1600—1800 гривень за тонну, — розповідає Василь Бондаренко. — Це майже вдвічі більше, ніж ті кошти, що ми вкладаємо в її вирощування».

Однак, на думку вченого, квапитися з вивозом українського сорго на закордонний експорт не слід. Адже в разі неврожаю і посушливої погоди влітку сорго може стати справжньою «паличкою–виручалочкою» для наших аграріїв. Особливо добре сорго зарекомендувала себе як кормова культура, яку використовують при виробництві комбікормів: фермери відзначають збільшення несучості курей і збільшення ваги великої рогатої худоби.

Незважаючи на збитки і непросту ситуацію з озимими культурами для аграріїв усієї України, підстав для підвищення цін на хліб і борошно поки що немає. Рекордні показники врожаю зернових культур минулого року дозволили створити хороший стратегічний резерв і стримати ціни на хлібобулочні вироби на рівні минулого року.