Разом до... першого повороту

06.03.2012

Минулої суботи в центрі Полтави відбулися мітинг і хода представників опозиційних сил, які протестували проти політичних репресій нинішньої влади. Ініціювала їх обласна організація партії «Свобода». Безпосереднім приводом для цієї акції став вердикт Полтавського районного суду, згідно з яким сільському голові Ковалівки, «свободівцю» Юрію Бублику, відміряно три роки позбавлення волі з відстрочкою виконання вироку за те, що він, підписавши акт приймання–передачі виконаних робіт, не дотримався всіх необхідних формальностей і нібито завдав державі збитків на суму 31 тис. грн. Оскільки вирок має всі ознаки політичного замовлення, за кілька днів до згаданого мітингу ті ж таки «свободівці» анонсували участь у ньому своїх партнерів по Комітету опору диктатурі — повпредів «Батьківщини» та «Фронту змін», з якими вони нібито «домовилися» виступити спільно. Тож, побачивши біля пам’ятника Тарасовi Шевченку близько 300 чоловік, «завсідники» подібних політичних «тусовок» полегшено зітхнули: нарешті, мовляв, опозиція єднається для якихось реальних дій.

Однак уважніший погляд не давав підстав для оптимізму. Найперше кидалася в очі відсутність прапорів «Фронту змін» та обласного керівництва цієї політсили, її обласних депутатів — серед мітингувальників «світилися» лише окремі активісти. Отже, чільні «яценюківці» й досі відверто «соромляться» потрапляти в кадр поруч із націоналістами зі «Свободи». Прапори «Батьківщини» там були. І навіть керівники міської організації та «штабісти» Юлиної партії, які активізуються перед виборами. Але жодного народного чи обласного депутата, яких у «Батьківщині» чимало, на мітингу не помітили. Як і керівництва обласної парторганізації. Попри те, що на зібранні згадували вироки Юлії Тимошенко та Юрію Луценку, ніхто з «біло–сердечних» чи «фронтовиків» на ньому не виступав. Більше того, тільки–но після мітингу «свободівці» оголосили про шикування колони для ходи протесту до облдержадміністрації, представники «Батьківщини» одразу згорнули свої прапори, а їхні «штабісти» хутко зникли...

Тож «марш незгодних» із політичними репресіями відбувався винятково під прапорами «Свободи» з відповідними націоналістичними «кричалками», чого влада, певно, бажала найбільше... За таких умов перед своєрідною «фінішною позначкою» (нею слугувала огороджувальна червоно–біла стрічка з шеренгою міліціонерів біля будинку облдержадміністрації) опинилися далеко не всі мітингувальники. А про виголошену там «свободівцями» вимогу відставки «губернатора» Олександра Удовіченка не повідомила навіть близька до полтавських БЮТівців телекомпанія. Усе те породило у багатьох полтавців природне запитання: якщо такі сумнівні маневри і є «спільною опозиційною діяльністю» у рамках КОДу, то що тоді називається її профанацією?