Життя пiсля Гаррі Поттера

06.03.2012
Життя пiсля Гаррі Поттера

Джоан Роулінг. (Фото з сайту theepochtimes.com.)

Ще не «розсекречена» для публіки назва книги і дата надходження її у продаж, але вже тепер можна сказати, що роман стане бестселером. Головне — прізвище автора. У ЗМІ поширилася інформація, що британська письменниця Джоан Роулiнг, остаточно розпрощавшись iз серією книг про хлопчика–чарівника Гаррі Поттера, працює над детективним романом.

Серія книг про Поттера принесла письменниці фантастичну фортуну — її статки оцінюють у 625 млн. євро. Але впродовж останніх п’яти років, тобто з часу виходу у світ останньої книги «поттерiани», Роулінг не видала жодної нової книжки. Поттер приніс мільйони не лише письменниці. Кілька місяців тому часопис Heat (назву можна тлумачити і як «спека», за написанням, і як «хіт», за звучанням) уклав список найбагатших британських артистів, молодших за 30 років. Його очолив 22–річний актор Деніел Редкліфф, який на виконанні ролі Гаррі Поттера у кіносеріалі за романами Роулінг заробив 50 млн. фунтів стерлінгів. За статками, Редкліфф випередив популярних та талановитих британських акторів Кіру Найтлі та Роберта Паттісона. Як і самій Роулінг, Редкліффу тепер важко знайти місце у «житті після Поттера». Фільм iз його участю «Жінка у чорному», який щойно вийшов на екрани, був холодно зустрінутий і публікою, і критиками.

Стосовно Роулінг, то вона вирішила «розлучитися» з Поттером найрадикальнішим чином. Письменниця змінила видавництво (перейшла від британського «Блумсбері» і американського «Сколастік» до «Літтл, Браун») та жанр. «Усе ще немає жодного офіційного підтвердження теми її книги, але все вказує на те, що це буде кримінальний роман», — повідомила у минулі вихідні добре поінформована британська газета «Гардіан». Сама письменниця обмежилася заявою на «Твіттері», що новий роман буде кардинально відрізнятися від «Гаррі Поттера», а співробітник її нового видавництва «Літтл, Браун» Девід Шеллі заявив, що зробить все від нього залежне, щоб допомогти «новій книзі для дорослих» знайти дорогу до нових шанувальників у всьому світі. «Свобода відкривання нових теренів літератури є даром, який дав мені успіх Гаррі Поттера. І хоча писання про його пригоди завжди приносило мені радість, моя нова книга буде іншою», — заявила сама письменниця.

А тим часом Гаррі Поттер став дорослим і вже має своє iнакше життя, без «мами». Він уже має власний інтерактивний інтернет–портал, а його пригоди будуть доступними в електронній версії. Портал www.pottermore.com запрацював ще минулого року.