Побратимству заважає Бандера?

02.03.2012

Ще 17 грудня 2010 року депутати Луцької міської ради більшістю своїх голосів присвоїли посмертно звання «Почесний громадянин Луцька» провідникові українських націоналістів Степанові Бандері за значний особистий внесок, героїзм і самопожертву в національно–визвольній боротьбі. За це рішення проголосували тоді 31 депутат із 50. Хоча лунали й протилежні думки, мовляв, не варто присвоювати такі звання постаті, яка розділяє Україну.

Та не думали, напевне, луцькі народні обранці, що їхнє рішення може поставити під удар партнерські зв’язки Луцька з містами–побратимами сусідньої Польщі. Бо й за Бугом Бандера теж багато кого дратує. Не так давно влада міста Замость демонстративно засудила рішення своїх луцьких колег, написавши категорично у своєму зверненні: «Міжнародне співтовариство, до якого ми належимо, засуджує і не приймає прославляння нацистів і фашистів». Вона запропонувала також муніципалітету міста Люблін звернутися до Луцької міськради із пропозицією скасувати своє рішення про присудження Бандері звання почесного громадянина міста. У разі, якщо лучани відмовляться це зробити, Любліну запропонували розірвати партнерські стосунки з Луцьком. Стало відомо, що люблінські депутати на одній із найближчих сесій мають намір висловити своє ставлення до цієї проблеми. Серед тих, хто ініціює це питання, — представники партії «Право і справедливість» та «Громадянська платформа». Польські депутати хочуть, щоб органи місцевого самоврядування Львова, Луцька та Івано–Франківська засудили волинську трагедію 1943 року. Зрозуміло, що вину за неї поляки покладають винятково на ОУН та УПА.

Під час нещодавньої поїздки до Любліна луцька делегація на чолі з секретарем міськ­ради Григорієм Пустовітом мала розмову з керівництвом польського міста–побратима. Поляки запевнили, що не мають наміру розривати партнерські стосунки з Луцьком, які тривають iз 1996 року. Але не враховувати настрої певної частини громади щодо ставлення до Бандери також не можуть. Отож 29 березня депутати Любліна мають розглянути проект відповідного звернення до луцьких колег. 29 лютого на сесії міськради вже луцькі депутати вирішили оприлюднити свою заяву з приводу останніх подій довкола присвоєння Бандері почесного громадянства. У ній, зокрема, йдеться: «Висловлюємо глибоку стурбованість тим, що Рада міста Замость дозволила собі, нехтуючи принципами добросусідства й партнерства, втручатись у внутрішні справи незалежної держави та зневажати Луцьку міську раду як представницький орган громади міста Луцька. Тим більше що в такій позиції польської сторони не міститься жодного осуду тоталітарного комуністичного режиму Радянського Союзу та «червоної чуми» ХХ століття. Ми погоджуємося з тим, що наше складне та часто драматичне історичне минуле не повинне руйнувати створення добросусідських стосунків. Однак застерігаємо, що такі стосунки повинні базуватися на взаємоповазі, толерантності та розумінні. І аж ніяк не на втручанні у внутрішні справи суверенної держави та диктаті власної позиції як єдино правильної та безапеляційної. Тому Луцька міська рада закликає польську сторону припинити спроби втручання у внутрішні справи суверенної країни. В українців є свої національні герої, і ніхто не має права вказувати, чиї імена прославляти. Степан Бандера та вояки ОУН–УПА завжди були і будуть для нас героями Української держави!».