НОВИНИ ПЛЮС

02.03.2012

Кофі Аннан — посол свiту в Сирiї

Колишній Генсек ООН Кофі Аннан учора прибув до Єгипту, де очікує на дозвіл сирійської влади прибути до Дамаска як посланець від Організації Об’єднаних Націй та Ліги арабських держав. Аннан хоче на місці оцінити ситуацію у країні та зустрітися з сирійським президентом Башаром Асадом, щоб умовити його зупинити військову операцію проти опозиції. «Зараз я не скажу багато, я тільки збираюся до регіону. Єдине — якщо ми хочемо досягти успіху, дуже важливо, щоб ми всі погодилися: має бути тільки один переговорний процес, той, який і ООН, і Ліга арабських держав попросили мене вести», — заявив Кофі Аннан журналiстам.

Північна Корея мiняє ядерну програму на харчi

Північна Корея погодилася на часткове згортання своєї ядерної програми. Про це повідомляє Держдепартамент США. Пхеньян допустить на військові об’єкти експертів МАГАТЕ та повернеться за стіл багатосторонніх перемовин в обмін на 240 тисяч тонн продовольчої допомоги від США. «Північна Корея погодилася запровадити мораторій на запуски ракет великого радіусу дії, зупинити ядерні випробування та наукові розробки в Йонгбьоні, включно зі збагаченням урану», — повідомила держсекретар США Хілларі Клінтон. Раніше КНДР неодноразово погоджувалася на згортання ядерної програми, але переговори не досягали конкретних результатів. Але тепер країною керує новий лідер — Кім Чен Ин. Утім експерти припускають, що нинішні перемовини почалися ще за Кім Чен Іра і ніяк не пов’язані зі зміною керівника. Тому не варто чекати на радикальні зміни у зовнішній політиці Північної Кореї.

Рішення комуністичної Кореї про мораторій на ядерні випробування привітали Москва та Пекін.

ЄС. Більш жорсткі правила гри

Учора надвечiр у Брюсселі розпочався дводенний саміт глав країн ЄС. Запобігти фінансовій кризі у майбутньому — ось мета фіскальної угоди, що її підпишуть учасники цього саміту.

Країнам Євросоюзу дозволять мати набагато менший бюджетний дефіцит: не три відсотки від ВВП, як тепер, а лише піввідсотка. За порушення цього правила на країну буде накладено санкції. Підписи під угодою поставлять лише 25 iз 27 країн ЄС: Британія та Чехія відмовилися приєднатися до пакту. Документ набуде чинності після його ратифікації щонайменше 12 країнами ЄС. Жорстку фіскальну угоду запропонували три місяці тому французький президент Ніколя Саркозі та німецький канцлер Ангела Меркель.

На саміті буде також проаналізовано економічну ситуацію в єврозоні, після того як Греція отримала другий пакет фінансової допомоги. Учасники брюссельського саміту також обговорять міжнародні питання, включно з ситуацією у Сирії. Очікується, що глави держав і урядів ЄС нададуть Сербії статус країни–кандидата на вступ до ЄС.

У США розпочався сезон торнадо

16 торнадо прокотилися середнім заходом Сполучених Штатів, забравши життя щонайменше 13 осіб. Найсильніше постраждало місто Харрісбург в Іллінойсі, більшість жертв — саме звідти. Стихія вирувала у ніч iз середи на четвер, тому не всі люди вчасно почули сигнал про небезпеку. Міста у штатах Канзас та Міссурі теж отримали серйозні пошкодження. Надзвичайні служби зайняті пошуками зниклих. Вітри зруйнували багато приватних будинків, під завалами яких можуть бути люди.

Національна метеорологічна служба США повідомила про загрозу нових торнадо. Спеціалісти заявили, що сезон вітрів, який зазвичай починається в серединi березня, цього року прийшов раніше.

Супердешевий комп’ютер

Позавчора розпочався продаж супердешевого мініатюрного комп’ютера Raspberry Pi (у перекладі з англійської «Малина Пі»). Його ціна — лише 22 британські фунти стерлінгів (35 доларів США або 280 гривень).

Raspberry Pi привертав до себе увагу світу кілька останніх років. Розробниками виступили ентузіасти комп’ютерної техніки, передусім iз Великої Британії, якi працювали над новинкою шiсть рокiв.

Перша партія мініатюрних комп’ютерів продавалася лише через сайт розробників raspberrypi.org та два інтернет–магазини і розійшлася миттєво. Друга партія надійде у продаж сьогодні. І це лише початок історії «розумної» мініатюрки розміром iз кредитну картку. Цього року у продаж надійде ще дешевша версія міні–ком’ютера вартістю 16 фунтів стерлінгів. Мініатюрки мають здійснити революцію у галузі комп’ютерного програмування серед якнайширших мас. Новинка не буде дефiцитом, тому що розробники уклали угоду про масове виробництво з потужною китайською компанією.

Комп’ютер працює на орпераційній системі «Лінукс». Щоб не псувати очі, його можна підключати до стандартного комп’ютерного монітору. Є також додаткові порти для приєднання клавіатури, мишки та інших периферійних пристроїв. У ньому також є порт для швидкого під’єднання до інтернету.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>