Свiй округ треба любити часто

02.03.2012
Свiй округ треба любити часто

Працівники державної охорони вимагали у житомирських журналістів стерти відеозапис виходу Володимира Литвина з автомобіля. Інцидент стався під будівлею Житомирської облдержадміністрації, куди Голова Верховної Ради завітав із візитом. «Ніколи раніше не вимагали стирати відео. Я нещодавно без жодних проблем знімав приїзд Прем’єр–мiнiстра Азарова до нашого міста, — розповів «УМ» редактор сайту «Перший Житомирський» Вадим Шевчук. — Єдина була вимога тоді — не фотографувати обличчя охоронців. А тут раптом заборонили знімати кортеж, «бо терористи потім використовують ці матеріали». Це ж смішно!»

Литвин приїхав у Житомир у супроводі трьох машин ДАІ. Правоохоронці через гучномовець розганяли транспорт перед кортежем спікера. «Всіх виганяли на бордюр. На перехрестях вимкнули світлофори, ДАІшники регулювали рух таким чином, щоб Литвин без проблем проїхав по дорозі», — розповів Вадим Шевчук. Який, до речі, так і не видалив відео з картки пам’яті фотоапарата та розмiстив його на «Першому Житомирському».

У Житомирі Литвин зустрівся з ветеранами, а також відкрив довгобуд — дитячу лікарню.

У такий спосіб Володимир Михайлович готується до парламентських виборів. Щоправда, спікер балотуватиметься не в Житомирі, а в окрузі з центром у Новоград–Волинську (слава про лікарню дійде і туди). Лише цього року Литвин двічі побував у цьому місті (а, приміром, минулого року — 15 разів!). Прикметно, що вояжі спікера мають статус «робочих поїздок», себто оплачуються з державного бюджету.

Минулого тижня, перебуваючи у Новограді, Литвин виправдовувався на запитання журналістів: «Я вдячний, що врешті–решт помітили, що я живу Житомирщиною... Я не збираюся ні у кого питати дозволу відвідувати людей, тим більше що це зобов’язання депутата. І тим паче я не збираюся питати дозволу на відвідування батьків». Він сказав, що під час поїздок використовує «кошти фонду та особисті рахунки».

А тим часом апарат Верховної Ради у відповідь на запит «Української правди» відмовився надавати інформацію про витрати на «робочі поїздки» Литвина, назвавши такі дані «службовою інформацією».