Європа знає, що таке «порожняк»

01.03.2012

Міністерство закордонних справ обуренне публічними висловлюваннями керівника представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануеля Пінту Тейшейри. «[Заяви] від місяця до місяця все менше відповідають тому, що, за усталеними в міжнародному спілкуванні традиціями, можуть собі дозволити дипломати», — зауважили у відомстві Костянтина Грищенка, додавши, що на Михайлівській площі за коментарями Тейшейри спостерігають «зі зростаючим здивуванням».

«Питання навіть не лише в тональності висловлювання посла Тейшейри, а й у тому, що той, хто був направлений в Україну як дипломат і саме в такій якості сприймається і в Брюсселі, і в Києві, самочинно прагне перетворитися фактично на учасника українських внутрішньо­політичних процесів та публічного дискурсу», — відзначили у МЗС.

Заявою, котра змусила МЗС укласти ноту обурення, став виступ Тейшейри під час «круглого столу», присвяченого інвестиційному клімату в Україні. Посол ЄС заявив, що Віктор Янукович не зумів виконати обіцянку щодо покращення бізнес­привабливості України та боротьби з корупцією. «Президент Янукович заявляв відтоді, як був обраний, що концентрація влади була необхідна для боротьби з корупцією і проведення реформ, потрібних для створення привабливого бізнес­клімату в Україні, але, на жаль, не досяг таких результатів», — цитує скандальну заяву Тейшейри агенція «Українські новини».

Продовжуючи свою думку, Тейшейра нагадав, що в листопаді 2010 року на саміті «Україна—ЄС» президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу передав Януковичу перелік конкретних випадків, коли європейські інвестори зіштовхувалися з проблемами в Україні. Однак проблеми, пов’язані з автоматичним відшкодуванням ПДВ, фіскальним тиском тощо, залишаються досі актуальними.

У Міністерстві закордонних справ України послові порадили бути стриманішим і звернули увагу, що він висловлює не приватну думку, а позицію Євросоюзу: «Ми б спокійно і навіть iз радістю спостерігали за «українізацією» пана Тейшейри, якби його політологічні оцінки та судження сприймалися українськими громадянами та ЗМІ як його особиста думка, а не офіційна позиція 27 країн­членів Європейського Союзу».

Словом, заяви посла таки зачепили українську владу. Але навряд чи викликали у неї бажання прислухатися до порад...