Повернутися й перемогти

01.03.2012
Повернутися й перемогти

Хто зупинить «Динамо»? (Фото з сайту ФК «Металіст».)

Найтитулованіший клуб країни — «Динамо» — неприродно рано припинив боротьбу за Кубок України, відтак навесні повністю сконцентрується на боротьбі за чемпіонський титул, який «біло–сині» востаннє вигравали в 2009 році. Можливо, разом з поверненням на НСК «Олімпійський» динамівці знову стануть на переможний шлях. «Часу на експерименти немає, потрібно виграти чемпіонат», — коротко окреслив завдання на сезон новий спортивний директор «біло–синіх» Олексій Михайличенко, який у клубі патронує селекційний відділ. Головне придбання столичного клубу — швейцарський півзахисник Адмір Мехмеді.

 

За десять турів до фінішу турніру фора динамівців над «Шахтарем» в один пункт — надто мізерний гандикап, який, з огляду на очне протистояння фаворитів у Донецьку (7 квітня) може розтанути вмить. Проте нинішній стан донецького клубу, який з початком року зазнав чимало потрясінь і доволі невиразно виглядав у зимових спарингах, повинен вселяти оптимізм вболівальникам «Динамо». Нагадаємо, що напередодні Різдва в автомобільну аварію в Бухаресті потрапив керманич «гірників» Мірча Луческу. Перелом семи ребер та забій легені змусили румуна пропустити першу частину тренувального збору своєї команди. Проте, якщо керманич донеччан досить швидко оговтався від травм, то от на допомогу основного голкіпера Олександра Рибки ніхто не розраховує. Сашка, як відомо, спіймали на вживанні допінгу й винесли суворий вердикт — два роки дискваліфікації. Із надбань «помаранчево–чорних» слід відзначити повернення з Бразилії «блудного сина» Ілсіньйо, який у центрі поля мусить замінити свого співвітчизника Жадсона, який вирушив у зворотному напрямку.

Харківський «Металіст» став рекордсменом поміж українських клубів за кількістю перемог, здобутих у зимове міжсезоння. Вочевидь керівництво клубу зробило ставку на вдалий виступ у Лізі Європи (про що свідчить погром «Зальцбурга» в 1/16 фіналу турніру), тож навряд чи харків’яни зможуть зняти з себе «бронзове» закляття останніх років. Та й без нагород «металісти» точно не залишаться, адже 14 пунктів «Дніпру» не відіграти. Більше того, команді Рамоса доведеться захищати позиції від зазіхань «Кривбаса», який підсилили Максим Старцев, Олександр Федорів та Олексій Антонов, «Арсенала» та «Таврії», де з’явилося одразу семеро новачків з африканським паспортом.

Якщо в командах із верхнього поверху турнірної таблиці кадрові ротації стосувалися позиції виконавців, то у представників «підвалу» ротації більшою мірою відбулися на диригентських позиціях. У «Волині» місце Віталія Кварцяного обійняв Анатолій Дем’яненко, Леонід Буряк змінив Володимира Шарана в «Олександрії», тоді як сам Шаран став біля керма «Карпат», які запам’яталися скандальним засланням Артема Федецького в дубль через його небажання підписувати з клубом повноцінний контракт. Нагадаємо, що правами на Федецького володіє «Шахтар».