І пісно, і мало калорій

29.02.2012

Цього тижня знову актуальним стало приготування пісних справ. Намагаються не їсти скоромної їжі — хто з релігійних переконань, хто з причини наближення пори, коли помітнішими стають зайві кілограми. У будь–якому випадку відмову від продуктів тваринного походження треба сприймати оптимістично. Бо пісна їжа — однозначно смачна. Хоча, між іншим, це не завжди — мало калорій. Скажімо, від пісних вареників iз картоплею не схуднеш. Пропонуємо кілька рецептів пісної і максимально корисної їжі.

Замінником м’яса для організму, як відомо, може бути квасоля. Щоб приготувати квасолевий салат по–болгарськи, потрібно:1,5 склянки квасолі, цибулина, столова ложка рослинної олії, 2–3 зубчики часнику, 2 томати без шкірки (або 3–4 чайні ложки томатної пасти та одна — цукру), болгарський перець, сіль та перець за смаком. Квасолю замочити на ніч у холодній воді. Воду злити, залити свіжу, посолити і відварити квасолю до готовності. Цибулю порізати півкільцями і обсмажити у рослинній олії до прозорості, додати квасолю, порізаний скибочками томат (або томатну пасту, змішану з цукром) і тушкувати 3—5 хвилин. Квасолю викласти у салатницю, додати порізаний кубиками перець, посолити, поперчити і ретельно перемішати.

Гарячий квасолевий салат роблять iз червоної квасолі. Її, 1 склянку, традиційно попередньо замочують і відварюють. До золотистого кольору обсмажують півкільця 2 цибулин, додають натерті на велику тертку 2 моркви і тушкують до готовності. Солять, перчать, додають квасолю, присмачують меленим коріандром та майораном (по 0,25 чайної ложки), тушкують ще 3–4 хвилини і подають. Якщо хочеться гостренького, додайте подрібнених 2–3 зубки часнику.

Для любителів нових смаків — салат із квасолі з авокадо і апельсинами. Беремо відварену червону квасолю чи банку консервованої, 2 помідори, апельсин, 2 авокадо, столову ложку оливкової олії, сіль, білий перець, посічену зелень петрушки. На часточки ріжемо помідори, почищені авокадо та апельсин, змішуємо всі інгредієнти і обережно перемішуємо.

Оригінальний салат iз рису з яблуками, селерою та горіхами. Для його приготування потрібно: 6 листків зеленого салату чи пекінської капусти, четвертина кореня селери, півсклянки відвареного рису, 2 яблука, столова ложка лимонного соку, 2–3 — подрібнених волоських горіхів. Для соусу: 2 зубчики часнику, 3–4 столові ложки оливкової олії, 1 — винного оцту, 0,5 чайної ложки — гірчиці. Яблука почистити від шкірки і насіння, порізати соломкою і скропити лимонним соком, щоб не темніли. Корінь селери почистити і також порізати соломкою. Змішати рис, яблука, селеру, горіхи і заправити часниково–гірчичним соусом. Подавати на листках салату.

До чаю дозволимо собі спекти пісні медові пряники. Для тіста потрібно 3,5 склянки борошна (найкорисніше, з висівками), 0,5 склянки цукру, 1 — меду, 0,5 чайної ложки амонію, 6 столових ложок холодної води, 2 — рослинної олії, дрібка кориці. Спочатку треба 4 столові ложки води змішати з медом, олією і цукром, довести суміш до кипіння. У теплу суміш всипати борошно і замісити тісто. Охолодити, а тоді додати амоній, розчинений у 2 столових ложках води, і корицю, після чого тісто ще раз вимішати. Насамкінець розкачати корж товщиною близько 2 см, вирізати фігурне печиво, викласти на змащений лист і випікати при 220 градусах 15 хвилин. Щоб зробити з пряників тістечка, спечіть четвертинки яблук, акуратно зніміть шкірку і викладіть поверх спечених прісних фігурок.

Смачного!

 

ВЛАСНИЙ ДОСВІД

Краще з’їсти шматок м’яса і думати про високе...

— Я піст шаную, але культу з нього не роблю, — каже Марина Павленко, письменниця, кандидат педнаук, викладач Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. — Краще з’їсти шматок м’яса і думати про високе, ніж сидіти «на бурячках» і думати про шматок м’яса.

Авторка поетичних збірок та дитячих казок, лауреат багатьох всеукраїнських і міжнародних літературних конкурсів, зокрема «Смолоскипа», «Коронації слова», радить приготувати салат «Бібліотечний».

— Як і належить «справжній письменниці», рецепт цього салату я почула від однієї з працівниць Херсонської обласної бібліотеки для дітей (о, то просто унікальна, пречудова і пресвітла бібліотека!!!), тому й не дивно, що я дала йому саме таку назву, — каже пані Марина. — Отже, до дрібно посіченої пекінської капусти додаємо покришеного свіжого огірочка, потертого яблучка, зеленого консервованого горошку, трошки солі та спецій і — заправляємо олійкою, бажано ще й оливковою. Просто, смачно й симпатично!

Зараз думаю, у вище описану кулінарну композицію було б дуже непогано вкинути дрібку порізаного кубиками твердого сиру. Цієї новації особисто я ще не втілювала, але впевнена, що смаку точно не зіпсує, а сонячна барва урізноманітнить загальну колористику! Щоправда, це вже буде не пісна страва.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>