Погоди не буде

29.02.2012

У повітрі все більше пахне весною. І наші читачі традиційно просять надрукувати прогноз погоди на рік від відомого волинського народного синоптика Володимира Лиса. На жаль, «УМ» уже не зможе порадувати шанувальників його метеорологічного таланту. Бо Володимир Савович вирішив «зав’язати» з прогнозуванням, принаймні з оприлюдненням своїх прогнозів у ЗМІ. Як він пояснив «УМ», «моє хобі не минуло, а просто вичерпалося».

«Прогнозування погоди було моїм багаторічним хобі й своєрідним експериментом, — провадить Володимир Лис. — За багато років мені вдалося дещо розширити й додати до того методу прогнозування, яким користувався. Тепер уже багато людей займаються цим. Я видав книгу «Таємна кухня погоди», в якій виклав усе мені відоме, і спробував навіть подати історію людства як історію погоди. Тепер мені вже нецікаво. Дратувало, що багато хто передруковував мої прогнози і додавав щось своє, перекручував. Я чесно попереджав, що мої прогнози дійсні в радіусi 120—150 кілометрів від місця спостереження. А все одно були претензії від людей з інших регіонів України, коли прогноз не збiгався. Нащо воно мені — вислуховувати ті претенезії, вкотре пояснювати...».

Що ж робитиме 62–річний народний синоптик без «погоди»? «Вирішив зосередитися на літературі й журналістиці, які мені набагато цікавіші», — каже Лис. Нагадаємо, що він — автор десятка романів, драматург, тричі лауреат премії «Коронація слова» (2000, 2001 та 2003 рр.)