«Кока-кола» проти захисників тварин

29.02.2012

Викривальний сайт «Вікілікс», який у жовтні минулого року був змушений призупинити свою діяльність з огляду на блокування його банківських рахунків та інших джерел фінансування урядом США, знову відродився. І гідним чином відповів на удар Вашингтона – почав видавати у мережу чергову порцію документів та листів із таємною інформацією американського розвідувально­аналітичного центру Stratfor, за яким закріпилася промовиста назва «тіньове ЦРУ». Як повідомляє Бі­Бі­Сі, загалом хакерський сайт обіцяє опублікувати п’ять мільйонів документів.

Засновник «Вікілікс» Джуліан Ассанж вважає, що світова громадськість має право ознайомитися з методами дій та способом мислення американської розвідки. Електронні листи центру Stratfor, які буде викладено на сайті, датовані періодом iз липня 2004­го до кінця 2011 року. Таємну документацію з комп’ютерів американського розвідувального центру в грудні минулого року викрали хакери­активісти міжнародної групи «Анонімус».

Представник «Вікілікс» повідомив, що у викрадених документах міститься інформація про «мережу інформаторів, схеми оплат, техніки відмивання капіталів та психологічні методи», до яких вдається американська розвідка. Щоб зберегти обличчя, голова Stratfor Джордж Фрідман раніше заявив, що шанувальники теорій змов будуть розчаровані даними, які містяться у цих документах. «Після того як нашу власність вкрали, ми не станемо жертвами вдруге, дозволивши ставити нам питання про неї», — сказано у відповідній заяві центру Stratfor.

«Серйозну стурбованість викликає той факт, що мішенями перевірки Stratfor є, зокрема, громадські організації та активісти», — наголошує Джуліан Ассанж. Підтвердження таких звинувачень містяться вже у першій подачі «Вікілікс». Йдеться про електронний лист американського концерну «Кока­Кола» до центру Stratfor із проханням шпигувати за міжнародною організацією PETA, яка захищає права тварин. Чому ж найбільший у світі виробник безалкогольних напоїв боїться безневинної організації захисту тварин?

В опублікованих листах один із менеджерів «Кока­Коли» Ван Вілбердінг під час проведення Олімпіади у Ванкувері просить співробітницю розвідувального центру Ені Альфано про тотальне шпигування за канадськими активістами РЕТА, оскільки вони можуть організувати акції протесту проти спонсорів Ігор, серед яких була й «Кока­Кола». І американська розвідка організувала таке тотальне стеження у Канаді лише на підставі химерних підозр американського концерну. Більше того, до шпигування за любителями тварин були підключені агенти ФБР.

Stratfor позиціонує себе як аналітичний центр, але електронна пошта свідчить, що ця організація провадить розгалужену шпигунську діяльність у світі й на користь інших американських корпорацій, як­то Bhopal Dow Chemical Co., Lockheed Martin, Northrop Grumman, Rayetheon та численних американських урядових агенцій.

У листах шпигунського центру також міститься інформація про плановані терористичні замахи, зокрема про те, що ще минулого року ізраїльські бойовики за підтримки курдських терористів мали знищити наземні ядерні установки в іранському Парчіні. «Вікілікс» також подав листи, у яких співробітники центру Stratfor дискутують про можливість знищення іранських ядерних установок. З цього листування випливає, що «неконтро­льований» вибух ракет на одній з іранських військових баз насправді організувала ізраїльська розвідка.

Послугами американських шпигунів користувався й офіційний Брюссель. В одному з листів центру сказано, що теперішня кампанія проти Ірану була організована лідерами Євросоюзу з метою відвернути увагу громадської думки від складних внутрішніх та фінансових проблем ЄС.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>