«Тіньовий» із безпеки

29.02.2012

Іще місяць тому така поїздка виглядала б цілком логічною. Андрій Клюєв, який донедавна був головним «опікуном» європейської інтеграції в українській владі, поїхав у Брюссель ділитися баченням українських реалій і прагнень. Хоча тепер Клюєв — більше не перший віце­прем’єр, людина без портфеля прожектів, пов’язаних із Євросоюзом, і навіть не керівник виборчого штабу «Регіонів». А секретар Ради нацбезпеки та оборони — структури із наразі не визначеним статусом. Попри це, під час «презентації» нової іпостасі на європейському рівні Клюєв говорив і про парафування угоди з Брюсселем, і про газ, і про вибори­2012...

За словами Клюєва, повномасштабне зближення з Європейським Союзом є «незмінним стратегічним пріоритетом» України та одним із ключових питань національної безпеки. На думку секретаря РНБО, першочерговою справою для внутрішньої стабільності (на основі спільних цінностей із ЄС) будуть парламентські вибори. «Керівництво країни має твердий намір забезпечити чесні й справедливі вибори», — сказав Клюєв під час конференції «Україна­ЄС: шлях попереду» у Брюсселі (захід був організований Центром європейської політики за підтримки Фонду Петра Порошенка. Останній свого часу теж був секретарем РНБО, нині ж претендує на одну з міністерських посад).

Зате в неофіційному спілкуванні Клюєв не дуже охоче розповідає про вибори. Це пов’язано з тим, що Віктор Янукович — фактичний лідер «Регіонів» — відсторонив його з посади керівника виборчого штабу. «Я зараз працюю в РНБО. Причому тут вибори?.. А те, що обговорювалось на політраді (керівництво виборчою кампанією), так це було давно», — зауважив Клюєв у коментарі виданню «Лівий берег». Відповідаючи на запитання, що спонукало Партію регіонів змінити своє рішення, Андрій Петрович сказав: «Це було рішення Президента, а отже, й моє». До речі, газета Ріната Ахметова «Сєгодня» стверджує, що Клюєв усе­таки керуватиме виборчою кампанією ПР, щоправда, «з тіні». Запускання подібних інформаційних хвиль, очевидно, свідчить про посилення внутрішньо­партійної боротьби за штаб.

Що ж до брюссельської конференції, то Клюєв висловив упевненість, що вже за кілька тижнів буде парафовано угоду про асоціацію з ЄС. Українського чиновника підтримав європейський комісар із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле. За його словами, після прохо­дження процедури парафування на підписання угоди можна чекати до кінця року. «Я бачу підписання десь восени», — висловив своє бачення Фюле. «Щоб це відбулося, з нашого боку повинні бути зроблені дуже істотні кроки в сфері реформи судової системи і конституційної реформи. Ми саме цим шляхом і йдемо», — запевнив Клюєв.

Секретар РНБО зауважив, що на європейські перспективи впливає «справа Тимошенко», тому запевнив, що керівництво держави докладе максимум зусиль для об’єктивного розгляду касації. Клюєв запевнив міжнародну спільноту в надійності української газотранспортної системи, обіцяв працювати над скороченням імпорту газу, допустив одночасне входження України в зони вільної торгівлі з ЄС і Митним союзом.