НОВИНИ ПЛЮС

24.02.2012

Померти за Путіна

У Москві вчора відбувся мітинг на підтримку кандидата в президенти Росії, чинного прем’єр–міністра Володимира Путіна. Виступаючи перед натовпом у Лужниках (за офіційними даними, там зібралося близько 130 тисяч людей), ВВП закликав голосувати за нього і не піддаватися «нав’язаній волі іноземних держав». Путін наголосив, що мріє, аби всі росіяни були щасливими, і зацитував рядки з поеми Михайла Лермонтова «Бородіно»: «Умремте ж под Москвой / Как наши братья умирали! / И умереть мы обещали, / И клятву верности сдержали / Мы в Бородинский бой».

За те, що кількість учасників мітингу перевищувала вказану в заявці на його проведення, організатори заплатять штраф.

Теракти в Іраку

Учора вранці у Багдаді прогриміла серія з дев’яти вибухів. Найсильніший з них стався у шиїтському районі столиці Іраку — Карраді. Мішенню терористів були поліцейські дільниці та військові блок–пости. Вибухи пролунали також у містах Діяла, Баакуба та Кіркук. За попередніми даними, внаслідок терактів загинуло щонайменше 35 осіб, десятки отримали поранення.

«Антипіратську» угоду цього року не ратифікують?

Австрія стала черговою країною, яка призупинила ратифікацію суперечливої міжнародної угоди про боротьбу з контрафактною продукцією та інтернет–піратством. Про це повідомив речник австрійського МЗС Герман Мур. Нагадаємо, угоду АСТА підписали 26 січня у Токіо 22 країни Євросоюзу. Німеччина та Голландія обіцяли приєднатися до неї кількома днями пізніше, але не зробили цього й досі. Кіпр, Естонія та Словаччина взагалі відмовилися підписувати цей документ. Після масових виступів протесту ратифікацію угоди призупинили Польща, Чехія та Латвія.

Проти «антипіратської» угоди АСТА вже висловилися деякі єврокомісари та голова Європарламенту, який мав ратифікувати документ 12 червня. Тепер цей термін уже нереальний: позавчора Єврокомісія вирішила надіслати текст угоди до Європейського суду справедливості, щоб той встановив, чи АСТА не порушує засади свободи в інтернеті. Це може відтягнути ратифікацію угоди на два роки.

Румунія знайшла газ у вiдсудженому в України шельфi

Компанії ExxonMobil та OMV Petrom оголосили вчора про відкриття родовища газу об’ємом від 42 до 84 млрд. кубометрів у румунській частині чорноморського континентального шельфу, повідомляє румунська агенція новин «Медіафакс». Такої кількості газу вистачить на задоволення всіх внутрішніх потреб Румунії впродовж щонайменше трьох років. Родовище відкрито на глибині близько 3 тис. метрів під час буріння свердловини в акваторії, яку Румунія відсудила в України при міжнародному арбітражі стосовно лінії державного кордону на південний схід від острова Зміїний. Напередодні президент Румунії Траян Басеску закликав керівництво ExxonMobil та Petrom прискорити розвідку газу на шельфі Чорного моря, щоб знизити залежність країни від поставок «Газпрому».

Поповнення у королівській родині Швеції

Спадкоємиця шведського трону, 34–річна принцеса Вікторія, вчора народила доньку. Мама і немовля почуваються добре, повідомив чоловік Вікторії Даніел, який був присутній при пологах і особисто перерізав пуповину. Це перша дитина подружжя. На честь народження можливої майбутньої королеви Швеції гармати біля Королівського палацу у Стокгольмі відсалютували 21 пострілом.

Принцеса Вікторія одружилася з Даніелем Вестрінгом, своїм колишнім тренером, у червні 2010 року. Опитування громадської думки свідчать, що 59 відсотків шведів хочуть, щоб 65–річний король Карл XVI Густав зрікся престолу і передав його доньці. 1980 року, через три роки після народження Вікторії, Швеція внесла зміни до Конституції, які роблять можливим успадкування трону найстаршим із нащадків короля незалежно від його статі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>