Між Сім’єю і роботою

24.02.2012

Віктор Янукович зробив те, що від нього чекали — взявся до зміни управлінської моделі у державі. Президент фактично відправив у відставку Прем’єр–міністра Азарова, не зробивши для цього жодного формального кроку. Скажімо, позавчорашнє призначення Валерія Хорошковського першим віце–прем’єром означає, що той — за загальним визначенням, досить ефективний управлінець — «наглядатиме» за роботою Миколи Азарова. «Він буде дублером Азарова, — вважає й політолог Кость Бондаренко. — А оскільки Хорошковський — давній опонент Миколи Яновича, то в уряді можливі конфлікти». На думку Бондаренка, Азаров у цьому «двобої» явно програватиме. «Хорошковський не потерпить тиску на себе, а Микола Янович нині більш схильний до компромісів, він прислуховуватиметься», — каже експерт.

Утім, кинувши недавнього очільника СБУ на посаду другої людини в уряді, Янукович схитрував: несподівано для багатьох він позбавив Хорошковського посади, на яку сам же призначив його раніше — міністра фінансів. «На перший погляд, це дивне рішення, адже, скажімо, Клюєв (екс–перший віце–прем’єр. — Авт.) керував міністерством, — каже «УМ» політолог Вадим Карасьов. — Насправді ж логіка у діях Президента цілком очевидна: «чужий» Хорошковський не матиме впливу на фінанси і, зокрема, на бюджет. Як не матиме такого впливу й Азаров. Натомість грішми в державі розпоряджатимуться двоє людей: голова НБУ Сергій Арбузов та до вчорашнього дня його перший заступник Юрій Колобов, який і очолив Мінфін замість Хорошковського. Ці люди є особливо близькі до нинішнього глави держави». І саме вони входять до кола осіб, яке нині називають «Сім’я».

Політолог не зміг точно визначити: нова посада — це підвищення Хорошковського чи, навпаки, крок униз кар’єрними сходами. «Якщо це посада з гарантією прем’єрства, тоді — однозначно підвищення, — каже Карасьов. — Якщо ж без — тоді це послаблення Хорошковського!» Втім перед медіа– та просто магнатом стоїть завдання не лише дублювати та краще виконувати роботу свого формального шефа, а й кілька надзавдань: забезпечити наступного року виплату зовнішніх зобов’язань та знайти фінансові ресурси для виконання соціальних програм перед виборами.

Ще одним ефективним, на відміну від Азарова, менеджером вважають Петра Порошенка, який учора мiг очолити Мінекономіки. Офіційного указу на сайті Президента на момент здачі цього номера до друку не було, хоча про це кадрове рiшення розповідали не тільки анонімні джерела, а й глава фракції «регіоналів» у ВР Олександр Єфремов. Натомiсть це твердження буцімто спростував сам Порошенко, який відмовився від високої і відповідальної посади. Поiнформованi люди кажуть, що активiст Помаранчевої революцiї i екс–глава МЗС погоджувався стати в цьому урядi мiнiстром фiнансiв. А на «економiку» — не пристав.

«Незважаючи на рішення Порошенка, сам факт, що йому, члену команди–суперника, пропонують очолити Мінекономіки, свідчить: ситуація з економікою у державі є гіршою, ніж про це прийнято думати. Як і, до речі, стан перемовин із зарубіжними партнерами. А головне — що таким чином настав кінець «донецькому» Кабміну, — стверджує полiтолог Карасьов. — Ставка на «донецьких» і «макіївських» ще може спрацювати, якщо йдеться про «силовиків» чи про контроль над грошовими потоками. Але на посади, на яких потрібно вирішувати складні завдання, Президент уже починає розставляти професіоналів».

Пересічних, з однією буквою «ф»...