Тигри осиротіли

23.02.2012
Тигри осиротіли

Людмила Касаткіна.

На 87–му році життя у Москві померла незабутня «Принцеса цирку» й «Приборкувачка тигрів», знаменита актриса театру й кіно, народна артистка СРСР Людмила Касаткіна. Кінозірки, на фільмах за участю якої зросло не одне покоління глядачів, не стало через десять днів після смерті її чоловіка, режисера і сценариста Сергія Колосова. Саме в його фільмах Касаткіна зіграла багато своїх найкращих ролей. 90–річний Колосов відійшов 11 лютого. Це подружжя називали однією з найбільш шанованих пар радянського та російського кіно.

«Мама дуже довго хворіла і останні півроку майже постійно лежала в лікарні», — цитує РІА «Новості» сина актриси, відомого в Росії джазмена Олексія Колосова. Померла Касаткіна вдома.

Поховають актрису на Новодівичому цвинтарі в Москві, біля ще свіжої могили чоловіка.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Людмила Касаткіна народилася 15 травня 1925 р. в селі Володарське Смоленської області.

Навчалася у Московській оперній студії ім. Шацького на хореографічному відділенні, але кар’єру балерини довелося покинути через проблеми після травми (перелому ноги в 14 років).

Закінчила Російський університет театрального мистецтва («ГИТИС») ім. Луначарського. Все життя пропрацювала в Центральному академічному театрі Російської армії, на сцені якого зіграла більше сорока ролей.

У кіно дебютувала 1954 р. у ролі Лєночки Воронцової у фільмі «Приборкувачка тигрів».

Також знялася у фільмах «Медовий місяць», «Операція «Трест», «Велика перерва», «Приборкання норовливої», «Принцеса цирку», «Радощі земні». Озвучувала Багіру в радянському мультфільмі «Мауглі».

Народна артистка СРСР, нагороджена орденами Леніна, Трудового Червоного Прапора, «За заслуги перед Вітчизною» II, III і IV ст.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>