Янукович його знає, де ці резерви!

23.02.2012

Позиція українського Президента Віктора Януковича знову «косою» найшла на «камінь» точки зору Заходу — в особі наших кредиторів. Позиція Міжнародного валютного фонду нездоланна: наступний транш кредиту наша країна може отримати тільки тоді, коли підніме вартість газу для населення. Що, власне кажучи, ми й обіцяли Вашингтону, коли підписували угоду. Але на цей крок — особливо напередодні виборів — не відважується піти українська влада.

«Президент Віктор Янукович сказав, що ми не задіяли всіх механізмів, які б зняли фінансове навантаження з людей внаслідок такого підвищення», — віце–прем’єр Сергій Тігіпко на вчорашній прес–конференції в уряді розвіяв усі сподівання на компроміс із Вашингтоном. При цьому чиновник визнає: втратити таке джерело фінансування нині, напередодні чергового витка кризи, дуже погано для країни. «Я роблю все, щоб ця програма не була згорнута», — Тігіпко натякнув, як важко йому змагатися з «бетонною» позицією глави держави. І зазначив те, що й без нього нині констатує більшість експертів: припинення співпраці з МВФ негативно позначиться на роботі як із зовнішніми, так і з внутрішніми інвесторами.

Як відомо, Світовий банк наполягає на згортанні співпраці з Україною, зокрема, розірванні угоди про «стенд–бай». Принаймні така вимога оприлюднена на його сайті. Проте обійтися без оптимізму Тігіпко просто не міг. «Я запевняю вас: не буде програми з МВФ — ми впораємося самі. У країні дуже багато резервів, які можна задіяти», — оптимістично заявив урядовець, не назвавши, як водиться, жодного конкретного резерву. За винятком півнатяку. «Ми розробляємо зараз спільну програму зi Світовим банком... Чекаємо нового представника СБ на початку березня і спробуємо разом iз ним розробити альтернативні пропозиції», — Сергій Тігіпко м’яко пояснив присутнім, що насправді жодних реальних ідей на тему «де взяти гроші?» у влади немає...