Юріїв день медiа

23.02.2012
Юріїв день медiа

Кандидатура Юрія Стеця — компроміс Партії регіонів, БЮТ та «НУНС». (Стець із першим заступником голови комітету, «регіоналкою» Оленою Бондаренко). (Фото з сайту Rada.gov.ua.)

Однією з інтриг нинішнього парламентського тижня є ймовірне призначення представника фракції «Наша Україна — Народна самооборона» Юрія Стеця головою Комітету ВР з питань свободи слова та інформації. За даними «УМ», це питання народні депутати сьогоднi розглядатимуть у сесійній залі першочергово.

Нагадаємо, 13 січня Верховна Рада відкликала з посади керівника інформаційного комітету БЮТівця Андрія Шевченка — після того як шестеро членів комітету, представники фракцій Партії регіонів та Компартії, висловили йому недовіру. Цей крок опозиція й експерти оцінили як наступ на свободу слова та інтереси опозиції перед парламентськими виборами. Але «Регіони» підтвердили згоду на те, аби комітет очолював інший представник опозиції. Фракція БЮТ — «Батьківщина» запропонувала кандидатуру Шевченка повторно. Проте «більшовики» його не підтримали. Тоді нардеп від «НУНС» Олесь Доній, без офіційних узгоджень зі своєю фракцією і фракцією БЮТ, зареєстрував постанову про висунення Стеця — досі секретаря Комітету ВР з питань свободи слова та інформації. Зрештою цю кандидатуру підтримали всі присутні члени комітету — представники Партії регіонів, КПУ та БЮТ (при цьому Стець не голосував, а Шевченка не було).

Фракція БЮТ спершу категорично відстоювала лише кандидатуру Андрія Шевченка. Утім минулого тижня БЮТівський віце–спікер Микола Томенко заявив про можливість підтримки Юрія Стеця. Зміну позиції експерти пояснюють кулуарною домовленістю між Блоком Тимошенко та «5–м каналом», генеральним продюсером якого є Юрій Стець (чи законне таке суміщення посад — інше питання). За чутками, БЮТівці висунули умовою підтримки Стеця свій вільний доступ до ефіру медіаактиву Петра Порошенка. Хоча Стець у коментарях у мережі «Фейсбук» такі чутки спростовує. Водночас Стеця називають одним з учасників «змови проти Шевченка» — мовляв, представник «5–го каналу» не заперечував проти дій «регіоналки» Олени Бондаренко задля усунення БЮТівського голови.

«Переконана, що кандидатура Юрія Стеця збере десь 350 голосів, — каже «УМ» відома медійниця, народний депутат Ірина Геращенко (фракція «НУНС»). — Тут важливі кілька моментів. Перше — Комітет iз питань свободи слова та інформації має залишитися за опозицією. Друге — він має активно працювати в передвиборчий період, коли ледь не щодня надходить інформація про порушення прав журналістів і тиск на медіа, оприлюднюють факти, які можна розцінювати як цензуру. Комітет має зосередитися не лише на законодавчих ініціативах, а й розглядати факти порушення прав на журналістську діяльність».

Коли залишився короткий термін роботи депутатів нинішнього скликання — вісім місяців, важливо, щоб медійний комітет очолювала людина, посвячена в різного роду тонкощі. В цьому переконана Геращенко — член Комітету з питань євроінтеграції (хоча і її кандидатуру називали серед можливих кандидатів на головування в «інформаційному» комітеті). За словами пані Ірини, очевидно, що фракція БЮТ, коли зрозуміла, що ситуація зайшла у клінч (повноцінного голови немає, голосів, аби призначити свою кандидатуру, не вистачає), вирішила піти на компроміс.