Морозна стійкість

23.02.2012
Морозна стійкість

Шведський півзахисник ЦСКА Понтус Вернблум (на передньому плані) в єдиноборстві з «реалістом» Пепе. (Фото Рейтер.)

У рейтингу найкращих європейських чемпіонатів, який нещодавно опублікувала Міжнародна федерація футбольної історії та статистики, українська прем’єр–ліга порівняно з попереднім звітом знову втратила позиції і, що показово, пропустила вперед, напевно, свого головного «конкурента» — російський чемпіонат. РПЛ має 12–ту позицію, українська ПЛ — 13–ту. Мабуть, це закономірно. Адже результати виступів п’яти найкращих клубів двох країн, за виступами яких і вираховується рейтинг, різняться дуже помітно. Якщо від України в цьогорічному «плей–оф» Ліги чемпіонів немає жодного представника, то Росію представляють одразу дві команди. Тиждень тому в першому матчі 1/8 фіналу ЛЧ чемпіон Росії, «Зеніт», вдома переміг португальську «Бенфіку», а позавчора віце–чемпіон, ЦСКА, гідно зіграв із зірковим мадридським «Реалом». У Лізі Європи РФ ще представляє «Рубін» та «Локомотив», а Україну — «Металіст».

У Москві «галактикос» чекали з нетерпінням. Попри мороз і сніг, шанувальники футболу забили «Лужники» під зав’язку. Як колись на матчі ЛЧ за участю «Динамо» до Києва з’їжджалися вболівальники з усієї України, так і подивитися на мадридський суперклуб до білокам’яної приїхали люди з різних регіонів Росії. За повідомленням прес–служби ПФК ЦСКА, на грі армійців із «Реалом» було встановлено рекорд відвідуваності ігр за участю ЦСКА в домашніх єврокубкових матчах — 70 132 глядачі. Саме підтримка вболівальників, та, очевидно, російські морози допомогли «коням» вирвати нічию в лідерів чемпіонату Іспанії — при тому що підопічні Жозе Моуріньйо довгий час вели перед завдяки голу Кріштіано Роналдо й мали слушні нагоди пробити Сергія Чепчугова ще не раз. Та коли йшла вже остання хвилина компенсованого часу, шведський новачок ЦСКА Понтус Вернблум, скориставшись позиційною помилкою захисників «вершкових», забив рятівний м’яч.

«Вести в рахунку всю гру і пропустити на останніх секундах — таке, звісно, не може подобатись, проте це не трагедія. Торік у протистоянні з «Ліоном» була подібна ситуація, але ми спромоглися виграти у повторному матчі вдома. Ми впевнені, що зможемо повторити те досягнення», — підсумував Моуріньйо.

Якщо «королівському» клубу, аби вийти у чвертьфінал, буде достатньо й нульової нічиєї в матчі–відповіді з ЦСКА, то «Челсі» слід вигравати в «Наполі» на «Стемфорд Брідж» із різницею не менш ніж два голи. На думку 33–річного тренера «аристократів» Андре Віллаша–Боаша, це його підопічним до снаги. Хоча останні результати лондонського клубу не дають приводів для оптимізму, і, за грою, в Неаполі команда із Західного Лондона мала б отримати значно більше м’ячів у свої ворота, ніж три.

Є великі сумніви щодо подальшого перебування португальського спеціаліста біля керма «Челсі». Поєдинок у Неаполі був чи не останнім шансом «другого Моуріньйо» переконати Романа Абрамовича у своїй профпридатності.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (перші матчі, ігри 21 лютого). ЦСКА (М, Росія) — «Реал» (Іспанія) — 1:1 (Вернблум, 90+3 — К. Роналдо, 28), «Наполі» (Італія) — «Челсі» (Англія) — 3:1 (Лавессі, 39, 65; Кавані, 45+2 — Х. Мата, 27).