Як сонце на сковорідці

22.02.2012

У кожного народу свої млинці та начинки. У нас налисники, основна особливість яких — велика кількість яєць у тісті. Найулюбленіша для українцiв начинка — солодкий домашній сир, можна з родзинками та цукром. А зверху — сметана... Найбільший млинцевий російський шик — начинка ікра, червона або навіть чорна. А ще росіяни полюбляють смажити млинці з дріж­джового тіста. У старій добрій Англії в млинці додають солодове борошно — і їдять їх просто так або з джемами. Млинці у німців і французів повинні бути тонкими і хрусткими. Їх скручують у вигляді рулету та підігрівають в соусі з вершкового масла, цукру, цитрусового соку та лікеру. Мексиканці роблять гарячі тортільяс. У них, змащених томатним соусом, загортають начинку з м’яса або квасолі. Американські та канадійські млинчики пухнасті та товстенькі, більше нагадують наші оладки. Подають їх із кленовим сиропом, беконом і смаженими помідорами. У вас уже течуть слинки? Тоді швидше на кухню!

Смачні тонкі млинчики насиченого жовтого кольору можна спекти за таким рецептом: 100 г борошна, 350 мл молока, 50 г вершкового масла, яйце, жовток, дрiбка солі. Масло розтоплюємо. Потім просіюємо борошно зі дрiбкою солі. Додаємо у муку яйце і жовток, молоко, розтоплене масло — і ретельно все вимішуємо. Тісто залишаємо на 20—25 хвилин, щоб настоялося (воно стане густішим). І на добре розігрітій сковорідці смажимо млинці, вправно перевертаючи. До речі, якщо хочете, щоб ваші налисники були пухкенькі, візьміть солодкого та кислого молока у співвідношенні 1/1. А ще тісто на налисники можна замішувати на мінеральній воді.

Дуже схожі на українські млинці французькі крепи. Один iз їх різновидів — з маковими зернятами. Для приготування потрібно: склянка теплого молока, 0,5 склянки борошна, 10 г вершкового масла, пакетик (10 г) ванільного цукру, столову ложку маку, жовток, дрiбку солі. Спочатку треба нагріти молоко до 25—30 градусів, окремо розтопити масло. Потім змішати яєчний жовток, цукор, масло, мак, сіль і борошно. Молоко вливати слiд поступово, розтираючи масу, щоб не лишалося грудочок. Тісто має бути рідким, стікати з дерев’яної ложки, залишаючи на ній тонкий рівний слід. Потім тісто нехай постоїть 10—15 хвилин — щоб набухла клейковина. Далі все, як завжди: виливаємо тісто порціями на розігріту суху сковорідку і смажимо кожен млинець–креп з обох боків. Насамкінець начиняємо улюбленою начинкою.

Млинці — страва, яка доречною на столі буде і вранці, і ввечері (звичайно, якщо для вас не актуальне питання зайвих кілограмів). Коли ще весь день попереду, можна «зарядити» організм висококалорійним «Англійським сніданком» на млинцях (на чотирьох). Спочатку для начинки треба обсмажити 200 г бекону (підчеревини) і 8 сосисок, порізаних навпіл і вздовж. Потім на черзі приготування тіста: просіваємо 250 г борошна, робимо у ньому заглиблення, вбиваємо яйце, змішуємо. У 300 г молока поступово вливаємо стільки ж холодної води. Рідину змішуємо з борошном і яйцем до консистенції густих вершків. Поступово вводимо 30 г розтопленого масла. І готуємо сковорідку. Виливши у неї перший черпачок тіста, традиційно швидко підсмажуємо млинець з одного боку, вправно перевертаємо. Але потім трохи зменшуємо вогонь, вбиваємо всередину яйце і розмазуємо білок убік краю. Коли яйце схопиться, на середину млинця викладаємо по 2 сосиски та 50 г бекону, додаємо трохи кетчупу чи натертого твердого сиру, краями млинця загортаємо начинку і швидко знімаємо першу порцію «комплексного» сніданку по–англійськи.

Якщо хочете екзотичних млинців, робіть бананові. Для їх приготування потрібно: 3 банани, 0,5 л кефіру, 2 яйця, дрiбка солі, 1–2 столові ложки цукру, 300—350 г борошна. Банани подрібнюємо у блендері чи міксером (можна розім’яти й виделкою чи розтерти ложкою). Інші інгредієнти потрібно збити і поєднати з банановим пюре. Борошна потрібно стільки, щоб тісто вийшло трошки густіше, ніж на звичайні млинці. Робити цю страву треба особливо швидко, щоб не встигли потемніти банани.

Більш чоловічими видаються млинці на пиві. Якщо ви не наважитеся експериментувати винятково з напоєм з хмелю чи ячменю, беріть 200 мл молока, 300 мл пива, 0,5 кг борошна, 1 яйце, столову ложку цукру — усе змішуйте і смажте млинці, як звичайно. Начинка для них найкраща, звичайно, м’ясна чи грибна.

 

НАЧИНКИ

Із яблук. 5–6 великих яблук порізати тоненькими скибками, скласти в чавунну сковороду чи каструлю з товстим дном, посипати цукром та корицею, поставити на вогонь. Коли почне вилідятися сік, додати 2–3 столові ложки сметани і тушкувати до готовності. За бажанням у готову масу можна всипати подрібнені підсмажені грецькі горіхи.

Із морепродуктів. Почищені креветки або трубки кальмарів (300—400 г) відварити в підсоленій воді 3—4 хвилини. Охолодити, дрібно посікти. 2 цибулини порізати дрібними кубиками і обсмажити у вершковому маслі (2 столові ложки) до прозорості. Круто зварені 2 яйця порізати кубиками. Все змішати, посолити, поперчити, додати посічену зелень і заправити 2 ложками майонезому чи сметани.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>