Париж по–студентськи

17.02.2012

Міжнародна компанія Quacquarelli Symonds, яка спеціалізується на моніторингу стану освіти, передусім — вищої, уперше оприлюднила рейтинг міст світу, які є найбільш комфортними для навчання та проживання студентів. Відбір населених пунктів, що увійшли до списку, відбувався з урахуванням двох критеріїв: кількість населення має становити не менше 250 тисяч мешканців і в місті мають діяти щонайменше два вищі навчальні заклади.

Перше місце за комфортністю для спудеїв посів Париж — французьку столицю недарма часто називають студентським містом. Також до десятки ввійшли Лондон (Англія), Бостон (США), Мельбурн (Австралія), Відень (Австрія), Сідней (Австралія), Цюріх (Швейцарія), Берлін (Німеччина), Дублін (Ірландія) та канадський Монреаль.

За критерієм якості життя найкращим для студентів експерти назвали Лондон, проте вартість навчання у столиці Великої Британії для студента з–за меж Євросоюзу — у середньому 20 тисяч фунтів стерлінгів (30 тисяч доларів США) за рік. Тоді як у Парижі це коштує трохи більше тисячі євро (1,5 тисячі доларів).

Із країн Східної Європи до списку потрапила лише Москва, яка посідає 37–ме місце.

Також компанія Quacquarelli Symonds оголосила черговий щорічний рейтинг найкращих вищих навчальних закладів світу. Цей список постійно розширюється: якщо минулорічний містив 500 найкращих вишів, то в рейтингу–2012 охоплено вже 700 університетів. Проте трійка лідерів залишається незмінною: американські Гарвард та Массачусетський технологічний інститут і британський Кембридж.

Є у списку і два українські ВНЗ. Але тільки два, й обидва аж у сьомій сотні, тобто на дні списку — Донецький національний університет та Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут».

Росію представляють вісім вишів, з яких найкраща позиція у Московського технічного університету ім. Баумана (379–те місце). Серед решти країн СНД найкращий рівень освіти, судячи з кількості ВНЗ у рейтингу, має Казахстан (шість вишів). Азербайджан представлений трьо­ма навчальними закладами, Білорусь — одним. При ­цьому Білоруський державний університет розташувався на початку п’ятої сотні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>