Не грижа, а гризота

17.02.2012

Міжнародна медична комісія не виявила у лідерки БЮТ значних проблем зі здоров’ям під час огляду в Качанівській колонії. Про це заявили «профільні» відомства — Міністерство охорони здоров’я та Державна пенітенціарна служба України. «Іноземні фахівці підтвердили ті висновки, які раніше були зроблені українськими медиками. Про це, зокрема, повідомив головний терапевт України, професор Василь Нетяженко. Лікарі підкреслили, що оперативного втручання (операції) ув’язнена Юлія Тимошенко не потребує», — заявили у ДПтС.

Водночас у мас–медіа просочилася інформація, що в Юлії Тимошенко виявили грижу хребта, й вона потребує операції. Такі дані оприлюднив сайт «Українська правда». Однак голова комісії, перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моїсеєнко зазначила: «В англомовній документації мова про цей діагноз не йшла».

Натомість адвокат лідерки БЮТ Сергій Власенко розповів, що іноземні лікарі справді констатували серйозні проблеми із здоров’ям Тимошенко. Щодо проблем зі спиною, то іноземні фахівці начебто ще не мають остаточного висновку. Власенко вважає, що українські урядовці займаються маніпуляцією.

Окрім того, адвокат зауважив, що екс–Прем’єрці не дозволили як слід ознайомитися з висновками медиків. А сам діагноз став відомим для всіх членів комісії, хоча сторона Тимошенко наполягала на тому, щоб він залишився лише між пацієнтом і спеціалістами, котрі, власне, проводили обстеження.

У свою чергу, «тюремники» поскаржилися на те, що лідерка БЮТ так і не дозволила зробити аналіз крові. «Тимошенко відмовилась від загального аналізу крові, не­зважаючи на рекомендації німецьких, канадських та українських фахівців. На переконання запрошених для проведення обстеження медиків, результати аналізу крові є невід’ємною складовою будь–якого медичного обстеження», — зауважили в пенітенціарній службі.