Нагадайте КОД до перемоги

15.02.2012

Кожні вибори, які відбуватимуться в Україні до «великих» парламентських виборів 28 жовтня, вважатимуться «репетицією». Таке кліше застосовують і до проміжних виборів органів місцевої влади, що відбулися минулої неділі в кількох регіонах. Один із результатів — перемога опозиції в Червоноармійському районі Житомирщини на виборах депутата облради — став підставою для тріумфальних реляцій деяких політичних сил. Однак при ближчому погляді виявляється, що радіти передчасно...

Електоральне свято прийшло на вулицю «Фронту змін». Кандидат від партії Арсенія Яценюка Дмитро Кропачов набрав майже 43% голосів. Він випередив конкурента з Партії регіонів Віктора Марченка на 7%.

«Яскрава перемога кандидата від об’єднаної опозиції — це черговий переконливий крок до перемоги об’єднаних опозиційних сил на виборах у жовтні цього року», — написали з цього приводу на офіційній інтернет–сторінці «ФЗ». Заяву було поширено від імені «Об’єднаних опозиційних сил» (в оригіналі — з великої літери). Під зверненням стоять назви лише двох партій — «Фронту змін» і «Батьківщини». Промовиста деталь: дві сили опозиційного спектру не хочуть ділитися своєю нішею з іншими партіями. Тим більше, що офіційну підтримку Кропачову висловила ще й «Українська платформа «Собор» — структура Павла Жебрівського, який тримає в області міцні позиції.

Резюме від переможців: «Ніякі фальсифікації, ніякий адміністративний ресурс, ніякі брудні технології вже не в змозі протистояти бажанню українців змінити цю владу».

На виборах було зафіксовано справді багато порушень. Принаймні про це заявляє і партія «Свобода», яка висувала на цих виборах свого кандидата — відомого адвоката Сидіра Кізіна. Зокрема, обласна виборча комісія відмовлялася зареєструвати спостерігачів правого кандидата, хоча Кізін виграв два суди з цього приводу. Дійшло до публічних сварок і стусанів. На п’ятничному засіданні комісії двоє членів ОВК вчинили шарпанину з журналістом і представниками «Свободи», які вели зйомку на відеокамеру. Сидір Кізін розповів «УМ», що невдовзі в забіякуватого «комісіонера» виявили алкоголь у крові. Потерпілі написали скаргу в міліцію — чекають порушення кримінальних справ.

«Ми все–таки направили спостерігачів на дільниці — із посвідченнями журналістів газети «Свобода», — каже Кізін. — Наші спостерігачі не допускали голосування без паспортів; виловлювали машини, які підвозили людей на дільниці... Тому наші партнери по опозиції мають дякувати за те, що там була наша сила», — розповів правозахисник, який посів на виборах третє місце (9% голосів). Кізін відмовився оскаржувати результати голосування, щоб не похитнути перемогу кандидата від опозиції.

Відповідаючи на запитання «УМ», чому учасники Комітету опору диктатурі не висунули єдиного кандидата, пан Сидір каже: «БЮТ і «Фронт змін» висунули свою кандидатуру, не повідомляючи нам. Вони оголосили про це на прес–конференції. Тобто справа не в тому, що ми не хотіли погоджуватися з кандидатурою, — з нами взагалі нічого не погоджували».

Наступна «порція» місцевих виборів відбудеться через місяць — 18 березня. Найбільш ласою виглядає посада мера Обухова (Київська область). Мешканці міста–супутника Києва обиратимуть міського голову на зміну Володимиру Мельнику, який загинув минулого року в ДТП. Відтак Обухів стане черговим випробуванням для КОДу. І знову опозиція не демонструє єдності, коли доходить до реальних справ на місцях.

Так, депутат міськради від «Фронту змін» Ірина Розвадовська розповіла «УМ», що опозиційні партії, найімовірніше, висунуть кілька кандидатур. «Від нашої партії йтиме Петро Кабанець. В Обухові це найкраща кандидатура від опозиційних партій. У нас були розмови з БЮТ з приводу кандидата. Але жінка, яку вони запропонували, — не місцева, з Києва. Тому ми все–таки залишились непохитними. БЮТ нас не послухав, провів конференцію і виставив свого кандидата», — розповіла пані Розвадовська.

До речі, соратники Яценюка мають пріоритетне право на висунення свого кандидата в Обухові: на місцевих вибо­рах у 2010 році «ФЗ» провів у міськраду 11 депутатів (із 46) і за розмірами фракції поступається лише «Регіонам».

Головним конкурентом Кабанця буде депутат Київської облради від ПР Олександр Левченко.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Обласні організації «Батьківщини», «Фронту змін» та «Свободи» на Черкащині уклали угоду про спільні дії на парламентських виборах 2012 року. «Єдиним опонентом для об’єднаної опозиції є чинний режим і ті політичні сили, які його уособлюють. Тому ми відмовляємось від публічної взаємної критики та декларуємо принцип взаємоповаги і взаємного непоборювання між усіма опозиційними політичними силами», — йдеться в заяві трьох осередків. Партії домовилися сформувати єдиний список кандидатів у народні депутати в мажоритарних округах і також задекларували базові вимоги до висуванців: патріотизм, порядність, принциповість, фаховість, громадський авторитет та бездоганна репутація.