«Трубопровід» для осетра

14.02.2012

Тривалі холоди та морози під 20 градусів поставили на межу виживання понад двадцать тисяч рідкісних видів риб, яких вирощують на базі Дніпровського осетрового виробничо–експериментального рибзаводу в Білозерському районі. Як розповів «УМ» його директор Віталій Плугатирьов, водойми підприємства вкрилися товстим шаром криги, що стало перешкодою для проникнення кисню у воду, цю проблему можна усунути, якщо своєчасно робити ополонки. Але одразу виникає інша загроза: через контакт iз холодним повітрям температура перенаселених мілководних ставків різко знижується, що ще більше провокує масову загибель вибагливої риби цінних порід. «Ми знайшли цікавий і дешевий вихід iз ситуації: працівники заводу використовують оберемки заздалегідь нарубаного очерету, які можна «вморожувати» у лід, і тоді повітря у воду надходить до риби через ці природні «трубопроводи», — розповідає Віталій Плугатирьов. — Крім того, іхтіологи кожен ранок і вечір відбирають проби води зі ставків за допомогою спеціального приладу канадського виробництва. Розумна електроніка аналізує не тільки температуру води, а й також її якість. У разі небезпечної зміни параметрів відразу подається тривожний сигнал».

Подібні технології недешеві, проте іншого виходу в рибоводів просто немає. Адже кілька років тому при не менш суворих морозах на Херсонщині загинуло понад 64 тисячі малька стерляді та осетрових. А матеріальні збитки тоді рахували десятками тисяч гривень.

Уже навесні в Херсонській області повинні з’явитися мальки форелі. За словами іхтіологів, їх можна розводити у водоймах Шилової Балки: це єдине місце в регіоні, де є досить потужний потік холодної чистої води. За умови сучасного технічного оснащення Дніпровського осетрового виробничо–експериментального рибоводного заводу примхлива форель може «навчитися» жити і навіть зимувати в Дніпрі.