Бармен — це шкідливо для здоров’я

14.02.2012
Бармен — це шкідливо для здоров’я

Затягуючись сигаретою в кафе, подумайте про працiвникiв закладу. (Фото Андрiя НЕСТЕРЕНКА.)

Законодавчу ініціативу про стовідсоткову заборону куріння в закладах громадського харчування підтримав Сумський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Асоціація барменів». Здавалося, невже бармени можуть протестувати проти того, що нібито приносить прибуток? Утiм ресторатори на засіданні сумського прес–клубу запевнили: заклади навряд чи втратять, а от здобудуть — напевне. Передусім виграє здоров’я їхнiх працівників.

«Ви уявіть собі роботу офіціантів i барменів, які вісім–десять годин працюють у прокурених залах і, по суті, весь цей час є пасивними курцями. Навіть ті бармени, які курять самі, кажуть, що дихати тютюновим димом примусово, та ще такий тривалий час зовсім не хочуть», — говорить голова осередку Асоціації Володимир Манастирний.

Є й інші резони: наприклад, ті заклади, де заборонено курити, охочіше відвідують родинами. Адже хто схоче сидіти з дитиною в задимленому приміщенні?

Уже й нині є законодавча заборона для куріння в закладах громадського харчування. Проте з умовою: відокремлювати зали для курців i некурців чи виділяти окремий куток для куріння. Шкода, тютюновий дим законів не читає, отож вільно переміщається iз залу в зал. «Оскільки приміщення розмежовані переважно суто умовно, то виходять не зали для курців та некурців, а зали для активних i зали для пасивних курців, і останні все одно потерпають», — каже голова коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Сумщину» Олександр Калмиков. Саме коаліція активно пропагує пропоновані зміни до законодавства, які повністю заборонять куріння.

Здавалося б, сумчанам iз цього приводу не варто турбуватися. Адже міська рада — до речі, першою в Україні! — з подачі громадськості прийняла рішення про повну заборону куріння в закладах харчування. Але поки немає відповідної законодавчої бази, непросто буває домогтися виконання місцевого рішення чи покарати за його невиконання. Навіть непросто буває добитися найпростішого — аби господарі закладів не виставляли на столи попільнички, щоб не заохочувати таким чином любителів посмалити, чи, можливо, краще сказати «марафонців до онкозахворювань». Адже більшість людей розуміє цю перспективу. За даними глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну GATS, проведеного ще 2010 року Київським міжнародним інститутом соціології, 86% жителів України (78% курців i 90% некурців) знають, що вдихання диму чужих сигарет може призвести до серйозних захворювань. А 77% опитаних (54% курців та 83% некурців) висловилися за те, що куріння має бути заборонене в приміщеннях ресторанів та кафе. Отже, більшість!