Плюс «УДАР» із «Нашою Україною»

14.02.2012

Це справді факт. Досі в областях, де вже спромоглися підписати угоди про спільні дії об’єднаної опозиції, фігурували назви не більше трьох партій — «Батьківщина», «Фронт змін» та «Свобода». Після двотижневих переговорів і дискусій Дніпропетровщина, де в усіх ешелонах влади незаперечно домінує Партія регіонів, несподівано вдарила п’ятірнею. До звичної трійки найрейтинговіших на сьогодні опозиційних партій додалися ще й «УДАР» Кличка з «Нашою Україною». Що є фактом доволі несподіваним. Навіть лідер «нашоукраїнців» в області Віктор Гноєвий це визнав, зізнавшись, що декому в лавах «НУ» доцільність такого кроку йому доведеться ще пояснювати.

А от голова обласної організації «УДАРу» Олександр Хасапов заявив про відсутність жодних питань із приводу погодженого тексту угоди. Прикметно, що до цієї прес–конференції пана Хасапова навряд чи хтось із журналістів знав чи бачив. Та нарешті місцеві організації партії Кличка показують обличчя.

Проте й це ще не все. За запевненням лідера «батьківщинців» Дніпропетровщини Антоніни Ульяхіної, тітки Юлії Тимошенко, до підписання такої угоди їх насамперед підштовхнула громадськість. Було повідомлено про щонайменше 40 громадських організацій, котрі заявили про готовність офіційно підтримати цей документ. Отож обіцяно найближчим часом ще одну подібну церемонію. Найвірогідніше, це буде представницький громадський форум, спрямований проти «антинародного режиму Януковича». Бо керівники навіть 40 громадських організацій за одним столом для прес–конференції вміститися вже не зможуть.

Як зазначив лідер «Фронту змін» на Дніпропетровщині і водночас голова обласної Федерації футболу Андрій Павелко, їх багато хто намагався зіштовхнути лобами, але це не вдалося. А один з лідерів «свободівців» краю Андрій Денисенко патетично наголосив, що започаткована ними соборність опозиції є предтечею майбутньої соборності України. Присутні зійшлися на тому, що в них на сьогодні опонент тільки один — чинна влада.

Принагідно журналісти намагалися вивідати прізвища хоча б потенційних претендентів на боротьбу за мандат депутата Верховної Ради в мажоритарних виборчих округах області від уже об’єднаної опозиції, але жодної інформації щодо цього так і не отримали. Всі присутні одностайно вживали іноземне слово «праймеріз». Мовляв, усе вирішуватиме рейтинг — у кого він виявиться більшим, той і буде єдиним угодженим опонентом креатурі влади.