Без «королев», зате з рекордами

14.02.2012
Без «королев», зате з рекордами

На XXIII Міжнародному легкоатлетичному турнірі «Зірки жердини» в Донецьку минулої суботи зібрався майже весь світовий бомонд «наступників Сергія Бубки». Але таки не весь. Не було двох «королев». Напередодні стало відомо, що незмінна переможниця попередніх восьми турнірів, рекордсменка світу серед жінок Олена Ісінбаєва з Росії відмовилася від участі у змаганнях. Не прибула до Донецька й чемпіонка світу, бразилійка Фабіана Мюрер — вона, за словами організатора турніру Сергія Бубки, вирішила зосередитися на підготовці до Олімпіади.

Відсутність двох лідерок відкрила нових «зірок» у змаганні представниць прекрасної статі, зокрема й поміж наших співвітчизниць. А от серед чоловіків у сектор вийшли найсильніші. Тож глядачі, що заповнили трибуни спорткомплексу «Дружба», вже традиційно стали свідками захопливого змагання.

 

Швидкість і висота Рено

До Донецька прибули всі три призери чемпіонату світу–2011 серед чоловіків — поляк Павел Войцеховський, кубинець Ласаро Борхес і француз Рено Лавіленьє. Посилити конкуренцію мали наші Денис Юрченко і Максим Мазурик. Компанію їм склали Бред Уолкер, Мальте Мор, Бйорн Отто, Лукаш Михальский та ін.

Уперше на «Зірках жердини» можна було побачити кубинських спортсменів, для яких екстримом став не лише 25–градусний мороз (на Кубі нині +29). Як не дивно, кубинським атлетам уперше довелося виступати під дахом. Скептицизм з приводу темношкірих дебютантів розвіяв легендарний легкоатлет 70–80–х років Альберто Хуанторена. Він порадив суперникам остерігатися на Олімпіаді кубинських стрибунів, які поступово виходять на провідні позиції у цьому виді спорту.

Чоловіки почали змагання з висоти 5,32 м, на якій розігрілися росіянин Грипич, грек Філіппідіс, Михальський, а також чинний чемпіон світу Войцеховський. Наступні 5,52 м із першої спроби взяли Юрченко, Філіппідіс, німці Отто й Мор, Войцеховський та Лавіленьє. З другої планка підкорилася німцеві Карстену Ділла та Борхесу, з третьої — Михальському. На жаль, нездоланною ця висота стала для срібного призера минулорічного турніру — Мазурика. Така ж доля спіткала й Грипича.

Висоту 5,62 м узяли Михальський, Юрченко, Борхес та Уолкер зі США. Після невдалих двох, третю спробу переніс на висоту 5,72 м Войцеховський. Але, зрештою, чемпіон світу її так і не підкорив. На цій же позначці зачохлили жердини Юрченко, Ділла та Михальський. Із першої спроби 5,72 м взяв лише Лавіленьє. Двох спроб вистачило Отто та Мору. Останню використав Борхес.

На позначці 5,77 м припинив змагання американець Уолкер. Після двох невдалих стрибків він попросив підняти планку на висоту 5,82 м, яка так і залишилася його мрією.

5,82 м узяв із першої спроби Лавіленьє. Отто змушений був використати всі три. Після двох невдалих спроб на цій висоті через травму плеча знявся Борхес.

5,87 м замовив лише Мальте Мор, проте після першої невдалої спроби німець, який уже забезпечив собі «бронзу», вирішив не продовжувати боротьбу, також пославшись на травму. На «десерт» Рено Лавіленьє і Бйорн Отто замовили 5,92 м. Та марно.

Тож другий рік поспіль переможцем турніру став улюбленець донецької публіки — француз Лавіленьє. «Для мене це була дуже важлива перемога. Адже у грудні під час тренування я травмував руку і сім тижнів був поза спортом. Лише два тижні як відновив підготовку, тому результатом задоволений», — зізнався тріумфатор.

Рекорд України від юної донеччанки

Попри відсутність лідерок, змагання у жінок видалися видовищними. Не в останню чергу через те, що на призові місця претендували наші співвітчизниці — Наталія Кущ та Ганна Шелех.

Донеччанка Шелех на радість уболівальникам упевнено з перших спроб долала 4,20 м, 4,40 м та 4,50 м, встановивши особистий рекорд і рекорд України серед юніорів. Хоча й це, як з’ясувалося, не було межею можливого для юної вихованки «Спортклубу Сергія Бубки». Навіть несподівано для самої себе, Ганна з третьої спроби підкорила 4,60 м і встановила новий національний рекорд України для залів. Дівчина була на сьомому небі від щастя. «Планувала поліпшити своє попереднє досягнення (4,22 м у залі. — Авт.), і налаштовувалася підкорити 4,50, проте на рекорд України аж ніяк не сподівалася. Але сьогодні все складалося добре, і фізично я була готова підкорити навіть 4,70. Та ще треба трохи попрацювати над технікою», — поділилася враженнями з кореспондентом «УМ» рекордсменка країни. У підсумку вона стала на турнірі третьою. Причому срібній призерці Яріслі Сильві 18–річна донеччанка поступилася лише за кількістю спроб.

Наталія Кущ (дружина Максима Мазурика) після півторарічної перерви, пов’язаної з народженням доньки, лише набирає спортивну форму. Взявши з другої спроби 4,40 м, Наталці не підкорилися 4,50 м. На цій самій позначці припинили виступи призерки попередніх турнірів — полячка Моніка Пирек та Світлана Феофанова з Росії. Висоту 4,60 м, окрім Ганни Шелех, вдалося взяти чешці Ірині Птачниковій і Сильві.

На позначці 4,70 спроби Шелех і Сильви виявилися невдалими, а Птачникова все–таки підкорила рубіж із третьої спроби. Вже в ранзі переможниці чеська атлетка штурмувала 4,76 м — абсолютний рекорд Чехії. Хоча всі спроби Ірина змарнувала, численні уболівальники вітали другу в історії турніру переможницю.

На XXIII турнірі «Зірки жердини» хоча й не було встановлено нового світового рекорду, проте він став урожайним на національні. Їх встановлено аж чотири: Птачникова (Чехія, 4,70), Шелех (Україна, 4,60), Сильва (Куба, 4,60) — у жінок; Борхес (Куба, 5,72) — у чоловіків. Слова Хуанторени щодо кубинців, як бачимо, виявилися пророчими.

А суму призових для переможців і призерів Сергій Бубка журналістам так і не назвав, дипломатично зазначивши, що вона «досить суттєва».

Наступним великим турніром для більшості учасників «Зірок жердини–2012» стане чемпіонат світу в залах, що відбудеться в Стамбулі 9—11 березня.

 

ТАБЛО

XXIII Міжнародний легкоатлетичний турнір «Зірки жердини» (Донецьк, зал). Призери

Чоловіки. 1. Лавіленьє (Франція) — 5,82. 2. Отто — 5,82. 3. Мор (обидва — Німеччина) — 5,72... 5. Юрченко (Україна) — 5,62... Мазурик — не взяв початкову висоту 5,52.

Жінки. 1. Птачникова (Чехія) — 4,70. 2. Сильва (Куба) — 4,60. 3. Шелех (Україна) — 4,60... 8–10. Кущ–Мазурик (Україна) — 4,40...