Діти Гая Фокса

Діти Гая Фокса

Рух проти запровадження обмежень в інтернеті набирає обертів. Цієї суботи масштабні акції протесту проти «антипіратської» угоди АСТА відбудуться у США та щонайменше у 20 європейських країн, серед яких Франція, Німеччина (в обох країнах до акції приєднається по 40 із гаком міст), Польща, Чехія, Румунія, Болгарія, Іспанія.

Публічність і приватність — речі несумісні

Публічність і приватність — речі несумісні

Не тільки в Україні відомі люди не хочуть потрапляти на сторінки газет і журналів, якщо з ними не узгодили текст чи світлину. Щоправда, за кордоном зі ЗМІ «воюють» переважно зірки шоу–бізнесу та світської хроніки, тоді як у нас невдоволення висловлюють чиновники і можновладці, які живуть на кошти платників податків і просто зобов’язані звітувати про свої статки перед суспільством. Без сумніву, саме в їхніх інтересах Конституційний Суд нещодавно ухвалив рішення, згідно з яким використання та поширення конфіденційної інформації (даних про національність, освіту, матеріальний стан тощо) про особу без її згоди є втручанням у її особисте та сімейне життя, тому допускається винятково в інтересах національної безпеки. Втім Європейський суд з прав людини, юрисдикція якого поширюється на всі держави — члени Ради Європи, вважає інакше: засоби масової інформації можуть повідомляти про відомих людей і публікувати фото без їхнього дозволу, якщо мета публікації — інформування громадян, а не розвага. Такий висновок страсбурзькі судді зробили після розгляду скарги принцеси Монако Кароліни.

Чехам дозволили обирати президента

Чехам дозволили обирати президента

Сенат Чехії затвердив зміни до Конституції щодо порядку обрання президента. Після розпаду Чехо­словаччини 1993 року президентів Чеської Республіки на спільному засіданні обирали депутати Верхньої і Нижньої палат парламенту. Проте громадськість давно вимагала зробити вибори глави держави всенародними. Відповідну поправку до основного закону підтримали 49 із 81 членів Сенату.

Всі статті рубрики