НОВИНИ ПЛЮС

09.02.2012

Загальний страйк в Ізраїлі

Учора в Ізраїлі призупинили роботу аеропорти, залізниця, всі банки та державні установи, музеї, театри тощо. Масштабний страйк організувала найбільша профспілка країни — на знак протесту проти незгоди Міністерства фінансів визнати державними службовцями працівників, яких наймають через посередницькі фірми. Ця частина (кілька сотень тисяч) працівників має набагато менші зарплати, ніж штатні співробітники, та значно гірше захищена в соціальному плані. Акцію оголосили безстроковою — лише міжнародний аеропорт Тель–Авіва, відповідно до рішення суду, вчора до вечора мав відновити роботу.

У республіканців — новий лідер

Республіканець Рік Санторума, екс–сенатор США від Пенсильванії, став переможцем праймеріз у штатах Колорадо, Міннесота і Міссурі. Раніше експерти прогнозували перемогу в усіх трьох штатах Мітту Ромні, який здобув перемогу на попередніх виборах у Нью–Гемпширі, Флориді та Неваді. Таким чином, Санторума, який раніше здобув на кілька голосів більше, ніж Ромні, і в штаті Айова вирвався вперед у перегонах за право балотуватися в президенти від Республіканської партії.

Учасникам пропутінського мітингу заборгували по 500 рублів

Учасники пропутінського мітингу «Нам є що втрачати», який відбувся 4 лютого на Поклонній горі в Москві, масово скаржаться на те, що їм не заплатили обіцяних грошей. За словами одного з обдурених «бригадирів», якого розшукали російські журналісти, люди брали участь в мітингу за замовленням партії Єдина Росія. Їм обіцяли заплатити по 500 рублів (близько 135 грн.), але цих грошей люди досі не отримали.

Працюй, доки не сконаєш

Прем’єр–міністр Швеції Фредрік Рейнфельдт в інтерв’ю провідній газеті країни «Дагенс Нюхетер» висловився за підняття у майбутньому пенсійного віку до 75 років. На його думку, лише за такої умови розмір пенсії буде достатнім для забезпечення громадянам країни гідної старості. Рейнфельдт вважає, що вихід на пенсію у 65 років, як це тепер відбувається у більшості країн ЄС, є обтяжливим для сучасної економіки.

Ветеранів Першої світової більше не залишилося

Померла остання на Землі людина, яка служила в армії в роки Першої світової війни. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, британка Флоренс Грін не дожила двох тижнів до свого 111–го дня народження. В роки Першої світової вона служила офіціанткою на базі британських військово–повітряних сил. У бо­йових діях Грін участі не брала й отримала статус ветерана війни тільки 2010 року, коли дослідники знайшли інформацію про неї в архівах.

Нагадаємо, останній з відомих учасників боїв Першої світової війни, австралієць Клод Шуль, помер також на 111–му році життя в травні 2011 року.

Померла астронавтка, яка п’ять разів була в космосі

У віці 55 років від раку померла астронавт НАСА Дженіс Восс, яка була однією з шести жінок у світі, що побували в космосі п’ять разів. Останнім часом вона відповідала за забезпечення експериментів, які щодня проводять на Міжнародній космічній станції.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>