Сердечне застілля у чотири руки

08.02.2012

Для багатьох романтичних натур від останнього дня новорічно–різдвяних свят чи не найактуальніша тема — святий Валентин. Лише за якийсь десяток років італійський покровитель закоханих упевнено вписався в українські народні звичаї, тож, крім неїстівних «валентинок», заздалегідь слід подбати і про святкове меню на 14 лютого.

Якщо вірити прислів’ю, що шлях до серця чоловіка пролягає через його шлунок, то День закоханих має бути особливо важливим для жінок. Утiм відкриємо таємницю і чоловікам, що одним iз найкращих подарунків прекрасній половині буде не що інше, як сніданок—обід—вечеря, зготовані найкращими кухарями — представниками сильної статі. Тож давайте долати кулінарний шлях у святковий день, «граючи партію», спочатку біля плити, у... чотири руки. А потім — як два голубки, зі свічками і вишуканими стравами на столі — продовжувати спілкування.

 

Сердечка–парочки

Одна з досить швидких у приготуванні, але від того не менш смачних страв — запіканка з м’яса з гречкою: смачно, не важко для шлунка, до того ж, за бажання, її можна прикрасити серцем, скажімо, з твердого сиру або... хрону. Для приготування потрібно 600 г фаршу асорті (свинина—яловичина або свинина—курятина), 3 яйця, попередньо намочена четвертина м’якуша батона, півсклянки вареної гречки, цибулина, за смаком сіль, мелений чорний перець і куркума (орієнтовно всього по четвертині чайної ложки). Спочатку легко збиваємо яйця, додаємо натерту цибулину і добре розім’ятий віджатий м’якуш батона, гречку — і все ретельно розмішуємо. Далі поєднуємо з фаршем, присмачуємо спеціями і ретельно вимішуємо однорідну масу. Потім викладаємо її на змащену олією і посипану борошном фольгу, якою вистилаємо форму для випікання. (Можна зробити між двома шарами м’ясної маси прошарок спасерованої цибулі (2 штуки) чи квашеної або тушкованої капусти).Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку, загорнувши зверху фольгою. Через півгодини знімаємо фольгу, викладаємо тертим твердим сиром серце і залишаємо м’ясну запіканку в духовці, допоки не зарум’яниться. Смакує як гаряча страва і як холодна закуска.

У формі серця можна зробити салат iз копченої курки з чорносливом. Для цього потрібно 200 г копченої курки, гранат, 200 г майонезу, варені червоний буряк та картоплина середнього розміру, 150 г твердого сиру і 150 г чорносливу. Не дивуйтеся, що список інгредієнтів нагадує той, що потрібен для салату з назвою «Гранатовий браслет», різняться вони лише формою. Але салат у День закоханих повинен мати форму серця, тому відразу приготуйте картонний шаблон, скріпивши дві смужки однакового розміру. Потім його треба заповнити почергово шарами, перемащеними майонезом, у такій послідовності: потерта картопля, кубики копченої курки, половина потертого буряка, порізаний чорнослив, тертий сир, решта тертого буряка. Зверху салат посипаємо зернятками граната, обережно знімаємо шаблон — і символічна страв готова.

Якщо сердечка ви вважаєте дитячо–підлітковими атрибутами, зробіть фішкою святкового застілля страви, які потрібно класти на тарілку по дві штуки. Приготуйте, наприклад, медальйони з печінки і селери по–брюссельськи. Знадобиться для цього небагато продуктів: 8 шматків телячої печінки, 2 невеликих кореня селери, 2 яйця, панірувальні сухарі, лимон, сіль і перець. Спочатку треба на розігрітій сковороді обсмажити з обох боків до золотавого кольо­ру кружальця селери. (Тут варто згадати слова кулінара–телевізійника Бориса Бурди: «Їсти селеру не лише корисно і смачно, це ще дуже делікатно й галантно щодо наших шанованих дам. А готуючи нам селеру, вони годують нас не лише смачно, а й корисно, і не тільки для нас, а й для себе особисто»). Шматки печінки спочатку «скупаємо» у збитому яйці, потім у сухарях, змішаних iз невеликою кількістю борошна — і на розігріту сковорідку. Печінку смажимо з обох боків недовго, щоб не пересушити. А тепер залишилося лише викласти пірамідки: селера—печінка—селера—печінка, для певності скріпити все зубочисткою, посолити, поперчити і скропити лимонним соком. І покласти по дві пірамідки на дві тарілки. По–бельгійськи печінково–селерові медальйони добре смакують iз якісним пивом. Хоча не менш смачно і з сухим червоним вином.

Вишукано, але не обов’язково дорого

Уже делікатес — просто посмажена по кілька хвилин iз кожного боку попередньо посолена і поперчена свіжа сьомга. (Якщо берете філе зі шкуркою вагою десь 200 г — спочатку на сковорідку кладемо стороною, де шкірка). Якщо дозволите собі приготувати сьомгу з овочевою «подушкою» — підкорите найвибагливіших гурманів. Вам знадобиться: 2 невеликих свіжих помідори і стільки ж — консервованих, в’ялених в оливковій олії, 8 оливок, половина кабачка або цукіні, 10 каперсів, зубчик часнику. Спочатку кабачок нарізаємо півколами. Ошпаривши свіжі помідори, знімаємо з них шкірку, вичищаємо насіння і нарізаємо кубиками. Потім у сковороді розігріваємо 2—3 ложки оливкової олії й обсмажуємо великими часточками порізаний часник. Додаємо кабачки, свіжі помідори, кілька хвилин обсмажуємо, після чого кладемо у сковорідку оливки без кісточок, каперси та порізані в’ялені помідори, за смаком солимо і перчимо. І тільки після того, як овочева «подушка» готова, на іншій розігрітій сковорідці смажимо сьомгу. Викладаємо рибу на тарілку, а поверх — овочі.

Щоб відчути середземноморський смак, достатньо приготувати різото з цедрою лимона. На порцію на двох достатньо 125 г рису Арбаріо (або звичайного круглого), 750 мл овочевого чи курячого бульйону, маленькі стеблини селери та цибулина, жовток невеликого яйця, 25 мл вершків, 50 г натертого сиру пармезан, столова ложка вершкового масла, 1,5 столової ложки оливкової олії, дрібно натерта цедра половини лимона, сік iз четвертини цитруса. Спочатку треба дуже дрібно порізати цибулю і селеру й обсмажити їх до прозорості 4—6 хвилин на попередньо розігрітій сковорідці з маслом і олією. Додати дрібку солі та всипати промитий рис, перемішати, щоб зернинки «надягли» жирову оболонку, влити черпак бульйону. Постійно помішуючи, слідкувати, щоб рідина не випаровувалася зовсім, періодично доливаючи бульйон. Уся процедура має зайняти 15—18 хвилин. Насамкінець змішати жовток, вершки, половину пармезану, цедру і сік лимона, додати в різото, перемішати і зняти з вогню. Викласти на тарілку, посипати рештою сиру і відразу подавати.

Смачного святково–романтичного дня!

 

ЗІРКОВА КУХНЯ

Дивуйте свої половинки «валентинками» й увагою

— Ми відзначаємо День закоханих, — каже прекрасна половина найвідомішого українського співочого дуету Білоножків, пані Світлана. — Намагаємося підшуковувати незвичні «валентинки», які б викликали здивування: «Ой, яке диво! Як тобі могло це прийти в голову?!» Наприклад, я дарувала чоловічі парфуми — Віталій любить користуватися ексклюзивними запахами. Знаходила такі, які в Україні ще не продають, просила подруг привезти новинку з–за кордону.

Хоча найпам’ятнішим днем для нашого подружжя є той, коли ми зустрілися. Було це весною. Я у Київському театрі оперети грала денну виставу. Коли вона закінчилася, щоб познайомити з другом, до мене підійшов знайомий iз театрального училища і представив Віталика, соліста Київського військового округу. Потім, того ж дня, я прийшла на вечірню виставу, Віталик — уже в цивільному одязі — також. По закінченні запросив у кафе. Так і розпочалася спочатку наша дружба, а потім любов.

Свято — це взагалі дуже класно, — впевнена народна артистка України. — Треба, щоб люди відволікалися від проб­лем, побуту. Ніколи не буває зайвим звернути одне на одного увагу, посміятися, щось згадати чи сказати приємні слова, — одноголосно кажуть Світлана і Віталій Білоножки, для яких брендовою не лише на сцені є «мелодія двох сердець».

— Якщо буде час, у Валентинів день обов’язково влаштуємо вечір з келихом шампанського, — розмірковує Світлана Білоножко. — Найімовірніше, приготуємо запеченого коропа, бо дуже любимо рибу. Я беру таку товстеньку, завбільшки з долоню, солю, перчу, начиняю твердим сиром і найрізноманітнішою зеленню (жаль, що не літо, я не можу зібрати її з власної грядки, де тільки зелень і вирощую), змащую оливковою олією — і ставлю в розігріту до 200 градусів духовку десь на півгодини. Голов­не — не пересмажити. І тоді виймаєш з духовки — просто смакота!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>