«Світлячки» на дорогах

08.02.2012

Акцію «Поміть себе у темряві» ініціювали співробітники обласної Державтоінспекції. Днями стартувала вона з розташованої фактично на перехресті кількох центральних автомагістралей Полтави загальноосвітньої школи №3. Саме тут інспектори руху спершу провели роз’яснювальні бесіди з п’ятикласниками, роздали їм виготовлені зі світловідбивної тканини стрічки, а потім разом зі школярами вийшли на вулиці, щоб подарувати такі самі «світлячки» перехожим. Діти сприймали згадані презенти як захоплюючу гру, тож охоче прикріплювали ті яскраві стрічечки до своїх ранців і рюкзачків. Та й дорослі після відповідних пояснень не відмовлялися «прикрасити» своєрідною смужкою безпеки власний одяг, портфелі чи сумочки або навіть дитячі візочки. Лише за один такий «вечірній рейд» вулицями Полтави було роздано півтори сотні стрічок зі світловідбивними елементами.

Зрештою, позначати ними власну присутність на узбіччях доріг, під час переходу вулиць полтавські «даішники» закликали земляків і раніше. Тепер же, вважають, настав час для безпосередньої «польової» роботи. Надто з огляду на сьогоднішню невтішну статистику. Адже тільки за два тижні нового року в Полтаві зафіксовано 11 дорожньо­транспортних пригод, у яких постраждали 12 осiб, у тому числі двоє дітей. Більшість тих ДТП траплялося з 17­ї до 21­ї години, тобто у темний час доби. Власне, й доба — це переважно сутінки та темрява. За таких умов водії нерідко просто не помічають пішоходів без спеціальних «розпізнавальних знаків» або помічають їх надто пізно... Для тих, хто вважає подібне чиєюсь забаганкою, певно, не зайве нагадати про те, що, скажімо, в Естонії наявність у «нічних» пішоходів світловідбивних предметів передбачена законом, за їх відсутність сплачують штраф у розмірі 40 євро.

Тож і статистика дорожньо­транспортних пригод із тяжкими наслідками там зовсім інша. Стандартні стрічки естонські поліціянти роздають безкоштовно, «модніші» аксесуари дорожньої безпеки можна придбати за гроші. Врешті­решт, у цивілізованому світі давно існує «мода» на такі рятівні «світлячки» — їх у вигляді прикрас, дизайнерських елементів одягу, особливо дитячого, можна побачити на привезеному звідти секонд­хенді... Працівники Державтоінспекції наголошують: купити собі клаптик «сяючої» у темряві тканини й «підігнати» її під свій смак може кожен. Адже це — питання власної безпеки. Важливо, щоб тебе помітили на нічній дорозі, а не в хроніці дорожньо­транспортних пригод...