НОВИНИ ПЛЮС

08.02.2012

У Росії каструватимуть педофілів

Держдума Росії вчора в третьому, остаточному читанні ухвалила внесений президентом Дмитром Медведєвим законопроект, що передбачає довічне ув’язнення і хімічну кастрацію для педофілів­рецидивістів, а також тих, хто вчинив насильство над дитиною віком до 14 років.

Це вперше в російське кримінальне законодавство офіційно введено термін «педофілія». Також уперше законом передбачено застосування для педофілів примусових заходів медичного характеру, аж до хімічної кастрації. Крім примусового, закон також встановлює добровільний порядок хімічної кастрації при наявності клопотання або згоди засудженого, який зможе попросити про такий радикальний захід заради умовно-­дострокового звільнення або заміни невідбутої частини покарання на більш м’яке.

Уряд Румунії очолив екс­шпигун

Президент Румунії Траян Басеску призначив виконуючим обов’язки прем’єр­міністра главу румунської зовнішньої розвідки Міхая Развана Унгуряну (це призначення ще має затвердити парламент). Нагадаємо, попередній кабінет міністрів на чолі з Емілем Боком позавчора подав у відставку після тривалих антиурядових виступів.

Новий прем’єр пообіцяв продовжити започатковані попереднім урядом заходи економії та реформи. 43­річний Міхай Унгуряну до призначення головою зовніш­ньої розвідки обіймав посаду міністра закордонних справ у 2004—2007 роках, під час першого президентського терміну Басеску.

Закрите небо: «Ейр Франс» страйкує, «Малев» банкрутує

Авіакомпанія «Ейр Франс» через страйк працівників повітряного транспорту найближчими днями скасує або перенесе десятки рейсів. Чотириденний страйк, оголошений французькими профспілками пілотів, бортпровідників та наземного персоналу, триває з 6 лютого. Керівництво авіакомпанії закликало своїх клієнтів по можливості скасувати польоти до завершення страйку. Тим, хто вже придбав квитки на 6—9 лютого, «Ейр Франс» розіслала близько 25 тисяч СМС­повідомлень і листів електронною поштою з попере­дженням про можливе скасування рейсу. У такому разі компанія обіцяє відшкодувати вартість квитка або безкоштовно перебронювати політ на інші дати.

* * *

Національна угорська авіакомпанія «Малев» припинила польоти після 66 років діяльності. Як сказано в поширеній з цього приводу заяві, Європейська комісія постановила, що «Малев» має повернути державі всі субсидії, отримані у 2007—2010 рр. Загальна сума цих коштів становить 38 млрд. форинтів (130 млн. євро), що дорівнює сукупним доходам авіакомпанії за 2010 рік. «Попри найкращі наміри, власники компанії не здатні виділити фінансування, необхідне для роботи авікомпанії після рішення Європейської комісії», — наголошується в заяві.

Президент Бразилії призначила міністром колишню співкамерницю

Президент Бразилії Ділма Руссефф призначила міністром у справах жінок Елеонору Менуччі ді Олівейра, з якою під час правління у Бразилії військової диктатури у 1970—1972 роках відбувала ув’язнення в одній камері. Обидві жінки опинилися за ґратами за звинуваченням у причетності до організації міської герильї (партизанського руху) — лівих організацій збройного спротиву диктатурі. Після усунення військових з політичної сцени Елеонора Менуччі відійшла від політики й стала відомим ученим­соціологом, спеціалізувалася на гендерній тематиці. Попередній міністр у справах жінок Іріні Лопес збирається в жовтні боротися на виборах за посаду мера міста Вікторія, а кандидати на виборні посади, згідно з бразильським законодавством, не мають права обіймати державні посади.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>