Бунтівний рай

08.02.2012
Бунтівний рай

Мальдівські острови — один із найпопулярніших курортів серед любителів спокійного відпочинку. (Фото з сайту nsk.1001tur.ru.)

Мальдіви: поліцейський переворот

На Мальдівських островах, де так полюбляє відпочивати українська «еліта», стався «поліцейський переворот». Президент Мальдівської Республіки (населення — близько 400 тисяч осіб), демократ Мохамед Нашид, учора був змушений подати у відставку після того, як група офіцерів поліції вчинила заколот і захопила державне телебачення. Як повідомляє Бі­Бі­Сі, у телезверненні до нації Нашид заявив, що пішов на такий крок, аби не застосовувати силу проти власного народу. Раніше мальдівські військові, задіявши сльозогінний газ, розігнали демонстрацію прибічників попереднього глави держави Момуна Абдул Гаюма, який автократично правив Мальдівами впродовж 30 років (до 2008­го). Серед учасників мітингу були і поліцейські.

Саме Гаюм, схоже, виступив головним натхненником акцій протесту проти чинної влади. Заворушення почалися три тижні тому — після того як військові за наказом Нашида заарештували голову Кримінального суду країни Абдуллу Мохаммеда. Суддя провинився тим, що звільнив активіста опозиції, заарештованого без відповідного ордера.

Позавчора близько 50 поліцейських острівної республіки склали свої повноваження і приєдналися до протестувальників, які вимагають повернення Гаюма у президентське крісло. Водночас агенція «Рейтер» наголошує на невизначеності ситуації, оскільки заяву про відставку екс­президент міг зробити під примусом. Близькі співробітники Нашида повідомили агенції телефоном, що він і надалі виконує обов’язки глави держави. Хоча офіційно президентські повноваження перейшли до віце­президента Мохамеда Вахіда.

Єгипет: українським туристам радять не виходити з готелів

Тим часом у більш «бюджетному», ніж Мальдіви, й тому привабливому для більш широких мас українських відпочивальників Єгипті ситуація залишається напруженою. Уже більше тижня в країні, яка після повалення президента Мубарака опинилася повергнутою в революційний хаос, тривають заворушення. Нагадаємо, чергове загострення обстановки спричинила трагедія на футбольному матчі в місті Порт­Саїд, де внаслідок бійки вболівальників загинуло понад 70 осіб. А в масових демонстраціях та сутичках протестувальників із поліцейськими загинуло вже близько десяти людей, кілька тисяч отримали поранення.

Через погіршення ситуації Міністерство закордонних справ та посольство України в Арабській Республіці Єгипет рекомендують українським громадянам утриматися від туристичних подорожей до Каїра, Александрії, Асуана, Луксора, Таби, Порт­Саїда й Суеца. Тим, хто проводить відпочинок на курортах Шарм­ель­Шейха, дипломати радять утриматися від подорожей по Південному Синаю та в напрямку Таби (тобто в бік кордону з Ізраїлем). А туристам, які відпочивають у Хургаді, наполегливо рекомендують узагалі не виходити за межі території готелю. А якщо вже вийшли, то принаймні триматися осторонь місць надмірного скупчення людей і не вступати з місцевим населенням у суперечки щодо політичної ситуації в Єгипті, релігійних уподобань чи гендерної нерівності.

Раніше, за «диктатора» Мубарака, з доброзичливими єгиптянами легко можна було обговорити й політику (почувши чимало критичних зауважень на адресу влади), й релігію (мусульмани зазвичай запевняли у своїй повазі до християн, а копти називали наших туристів «братами» й охоче показували витату­йований на зап’ястку хрест), і навіть про місце жінки в суспільстві. Після «Арабської весни», покликаної демократизувати Єгипет, охочих до відвертих розмов серед місцевих мешканців стало значно менше. А вороже налаштованих — значно більше.

 

ДО РЕЧІ

Під тиском різних політичних груп, які вимагають прискорити процес передачі влади від Вищої військової ради цивільним, дату початку реєстрації кандидатів у президенти Єгипту було вирішено перенести з 15 квітня на 10 березня. Нагадаємо, після парламентських виборів керівництво збройних сил передало законодавчу владу новообраному парламенту (де більшість належить ісламістам), зберігши за собою виконавчі повноваження до обрання нового глави держави. Згідно з раніше затвердженим планом, президентські вибори мали відбутися 20 червня. Проте не виключено, що тепер голосування також перенесуть на більш ранню дату.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>