Аж плакати хочеться... малювати

08.02.2012
Аж плакати хочеться... малювати

Учора на відкритті 10­ї сесії Верховної Ради VI скликання опозиція вирішила заявити про себе на весь голос. У буквальному сенсі. Виступаючи на захист Юлії Тимошенко, фракція БЮТ не лише розгорнула вже звичний плакат із портретом своєї ув’язненої лідерки, а й звела нанівець виступ Президента. Коли глава держави з’явився в сесійній залі, супротивники влади почали кричати: «Ганьба!» і «Юлі — волю!», не припинили шумову протидію, коли Віктор Янукович говорив із трибуни, і змовкли лише після того як Президент пішов геть.

Парламентські старожили не пригадують, щоб якогось із глав держав зустрічали настільки непривітно. Щоправда, були личаки, які Юрій Луценко поклав на трибуну перед Леонідом Кучмою в 2002 році — «на доріжку». Данилович відреагував емоційно: «Треба ж щось у голові мати». На відміну від Кучми, нині Янукович виявився більш терплячим. Хоча тільки Богові відомо, про що він думав насправді, час від часу хитаючи головою й прицмокуючи губами...

 

Тому що шляхетний

Коли спікер запросив Президента до слова, представники влади сподівалися, що БЮТівців надовго не вистачить. Але опоненти не вгавали. Литвин намагався стримати колег: «Так ми волю не викричимо — лише будемо поглиблювати конфлікт!»

Задля підтримки свого лідера фракція «Регіонів» звелася на ноги й почала аплодувати. Між «синіми» рядами заметушився олімпійський чемпіон із боротьби Ельбрус Тедеєв. Здавалося, от­от «стінка» піде на «стінку»... Якби черговий мордобій трапився на очах у численних дипломатів, які приїхали на відкриття сесії, ганьба була б неминуча.

Нарешті, приблизно за п’ять хвилин «простою», Янукович промовив: «Шановні народні депутати...» Під час виступу Президент майже не збивався, не робив довгих пауз. Одного разу він напряму апелював до БЮТ і «НУНС»: «Я хочу звернутись до опозиційних фракцій — повертайтеся до парламенту! Рятувати країну на майданах неможливо — ми це з вами знаємо. Тому треба працювати над розвитком країни, підвищенням рівня життя людей — це обов’язок усіх народних обранців, незалежно від політичних кольорів та уподобань».

Заклик «повернутися в парламент» дехто сприйняв як свідчення того, що спічрайтери Президента, готуючи патронові промову, сподівалися на черговий демарш опозиції з виходом із сесійної зали — як на відкритті минулої сесії. Утiм представник Президента у ВР Юрій Мірошниченко запевнив «УМ»: «Це був заклик розпочати активну роботу в комітетах, законодавчій сфері. Не протистояння, а намагання залучити потенціал опозиції — ось про що говорив Президент».

Мірошниченко вважає, що Віктор Янукович відреагував на «шумовий» протест опозиції «шляхетно» і «благодушно».

«Для наочності ми додали і свій голос»

«Ця акція була спонтанною. Ми не планували «чогось такого», — сказав у коментарі «УМ» депутат від БЮТ Володимир Філенко. — Спочатку ми планували, що просто піднімемо банер із гаслом «Юлі — волю!» Більше того, ми мали інформацію, що Президента взагалі не буде. Тому його поява викликала таку абсолютно не підготовлену реакцію — ми почали вигукувати гасла».

Філенко зазначає, що протест опозиції був лише однією зі спроб донести свою думку до Президента. «Хто до нього лише не звертався — і Далай­Лама, і Філарет... Ми додали свій чутний голос. Він має думати. Розмови про те, що Президент не може впливати на судову гілку влади, — несерйозні. Це смішно», — заявляє БЮТівець, реагуючи на чергові пояснення Януковича, чому лідер опозиції Юлія Тимошенко перебуває в тюрмі.

Філенко визнав, що непривітна зустріч може остаточно відбити в Президента наміри йти на поступки у «справі Тимошенко». «Я ловив себе на цій думці... Але це вже його діло. Можна знайти будь­який привід, зокрема, образитися на опозиційні фракції. Але на ображених, як відомо, воду возять», — каже Філенко.

Голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов запевнив на брифінгу, що вчинок БЮТівців не викликатиме у влади бажання помсти. «Як і раніше, ми налаштовані конструктивно», — заявив він. Єфремов зізнався, що спочатку засмутили вигуки «ганьба». «Але потім я подивився на те, що сталося насправді. А сталося те, що опозиція, яка скаржиться на те, ніби в Україні диктатура, авторитаризм, насправді розбила це уявлення перед очима численних дипломатів і гостей», — робить висновок голова владної фракції.

«Коли люди щось починають, не знаючи, як це закінчиться, то вони мені нагадують розгублених хуліганів», — зауважив «регіонал», коментуючи «спонтанність» акції.

«Омбудсман? Питай у цього чоловіка...»

Після урочистого відкриття першим питанням порядку денного цієї сесії став звіт Ніни Карпачової — уповноваженого ВР з прав людини. Сьогодні закінчується каденція повноважень омбудсмана. Ніна Іванівна ретельно підготувалася до «випускного іспиту». В кулуарах розмістили довжелезний стенд із ілюстраціями діяльності уповноваженого. Зацікавлені могли отримати 400­сторінковий звіт.

Карпачова не демонструвала амбіцій іти на новий, четвертий, термін. Навпаки, вона заявила, що наразі не готова підтвердити згоду на нове висування.

Кореспондент «УМ» зустрів у кулуарах Геннадія Васильєва — колишнього Генпрокурора, бізнесмена, «регіонала», якого вважають одним із претендентів на пост уповноваженого. Однак він відмовився від коментарів. «Ось, спитайте в нього», — Васильєв узяв за лікоть якогось чоловіка. Той, як виявилося, взагалі був «не в темі».

Водночас Олександр Єфремов заперечив інформацію, ніби «Регіони» вже визначилися з Васильєвим. «Про кандидатури, які ви називаєте, безпідставно говорити, тому що обговорення ще не було. Але в нашій фракції є думка про те, що в нас нема особливих питань до роботи Ніни Іванівни», — сказав Єфремов, відповідаючи «УМ».

Окрім того, «УМ» вдалося з’ясувати, що кандидатуру Карпачової підтримує Володимир Литвин. «Інститут уповноваженого пройшов шлях становлення. Він відповідає стандартам і вимогам для цього інституту. Було б добре, якби до нього була належна увага з боку влади», — поділився своїми міркуваннями Литвин, оглядаючи разом з автором цих рядків інформаційні стенди про роботу омбудсмана.

Натомість фракції опозиції оголосили про власну кандидатуру. Лідери БЮТ і «НУНС» повідомили, що збиратимуть підписи для висунення на «омбудсманство» Євгена Захарова — голову Харківської правозахисної групи, якого ще раніше підтримав громадський сектор України.

Верховна Рада має три тижні для затвердження нового Уповноваженого.

 

ЩО СКАЗАВ ЯНУКОВИЧ

«Нова Конституція — робота не на один рік»

Президент побудував виступ на протиставленні «між сильними і слабкими», «між впевненими і розгубленими». «Саме в 2012 році, я в цьому переконаний, ми маємо остаточно подолати комплекс меншовартості», — запевнив Віктор Янукович.

Він анонсував низку реформ у соціальній, комунальній, податковій сферах. При цьому він заявив, що Україна «важко, іноді з помилками» почала рух уперед. Янукович похвалився зростанням рівня ВВП, додавши, що це «хороша відповідь» на закиди тих, «хто продовжує стогнати і породжує зневіру».

Янукович закликав не поспішати із запровадженням ринку землі. Президент наполягає на запровадженні широкої законодавчої бази, додавши, що найважчий крок — прийняття проекту про ринок землі. «Ми не маємо права на помилку... Прошу вас пам’ятати, що українська земля — це не лише найдорожчий ресурс країни, а й тісно пов’язані з нею людські долі нинішнього і майбутнього поколінь», — заявив В.Я.

Президент знову анонсував роботу над конституційними змінами, додавши, що це «робота не на один раз чи рік». Він закликав депутатів не допускати політизації, закликавши: «Довіртесь нарешті науці та громадянському суспільству!»

 

ОЦІНКА

«Опозиція має не лише кричати»

Позафракційний депутат Анатолій Семинога вважає, що перекрикування Президента — це реакція на політику, яка проводилася в Україні в останні півтора року. «Керівництво держави має шукати компроміс, щоб отримати соціальний спокій», — вважає нардеп.

При цьому колишній БЮТівець висловив критику й на адресу опозиції. Бо противники Януковича частіше думають про ефект акції, ніж про власне роботу.

«Опозиція мусить діяти. Якщо йде блокування трибуни — воно мусить мати мету й ефект. У 2002 році, коли в БЮТ було 14 чоловік, ми могли заблокувати роботу Верховної Ради й домогтися розгляду того чи іншого питання. Ми знали, для чого це робимо, і знали, як діяти, якщо наші вимоги не виконають. Сьогоднішні акції опозиції часто не ефективні», — зазначив Семинога в коментарі «УМ».