Футбольний вимір нестабільності

03.02.2012
Футбольний вимір нестабільності

Команду гостей встигли евакуювати, коли на стадіоні в Порт–Саїді спалахнула кривава різанина.

У постреволюційному й післявиборчому Єгипті знову НП: 74 особи загинули та більш як тисяча зазнали поранень у бійці між футбольними вболівальниками. Трагедія сталася позавчора ввечері в місті Порт–Саїд, де місцевий клуб «Аль–Масрі» переміг суперників зі столичної команди «Аль–Ахлі» з рахунком 3:1. Одразу після фінального свистка між фанатами двох клубів спалахнули сутички, які вилилися на футбольне поле. У безладі постраждали гравці команди гостей та працівники служби безпеки, повідомляє «Євроньюз».

Інцидент назвали «найбільшою футбольною катастрофою в історії Єгипту». Трагедія мало не стала подвійною, оскільки після надходження повідомлення про бійню в Порт–Саїді було перервано інший футбольний матч — у Каїрі, де вболівальники підпалили трибуни стадіону. Тут обійшлося без жертв.

У країні, «демократизованій» після скинення президента Хосні Мубарака, футбольні заворушення стали приводом для чергових політичних маніфестацій. Десятки тисяч людей у Каїрі учора вийшли спершу до залізничного вокзалу, аби зустріти «своїх» уболівальників із Порт–Саїда; також демонстрації відбулися біля телецентру й на площі Тахрір, було паралізовано рух у центрі міста. Демонстранти вимагають відповідальності (навіть страти) тимчасового керівника держави — голови Вищої ради збройних сил Єгипту маршала Хусейна Тантаві.

Нещодавно обраний парламент Єгипту, де більшість мають ісламісти, вчора провів надзвичайне засідання для обговорення НП, ухваливши рішення про відставку керівництва національної федерації футболу. Пішов із посади також губернатор Порт–Саїда й глава місцевого департаменту безпеки. Вища військова рада оголосила триденну національну жалобу у зв’язку з масовою загибеллю вболівальників.

Опозиція звинувачує по­ліцію у тому, що вона виявилася нездатною попередити трагедію. Провідна політична сила Єгипту «Брати–мусульмани», у свою чергу, звинуватила у нехлюйстві та нефаховості служби держбезпеки. Ісламісти підозрюють, що це була спланована провокація військових — як помста за перемогу єгипетської революції.

ОБСТАВИНИ

«Люди помирали просто в нашій роздягальні! Як можна грати у футбол після такого?!»

Каїрська команда «Аль–Ахлі» є найсильнішим футбольним клубом Єгипту. У Порт–Саїді вона зазнала першої поразки в сезоні після серії з 17 перемог. Група розлючених уболівальників зі столиці розгорнула на трибунах великий плакат з образливим для місцевих фанів написом, а потім пішла в атаку на портсаїдців. Прихильники двох команд віддавна перебувають у стані «війни», а поза­вчора на стадіоні в хід пішли каміння, пляшки та ножі. Бійка вилилася на вулиці поза стадіоном, де пролунали постріли.

Каїрських футболістів та частину групи підтримки військові евакуювали з Порт–Саїда на гелікоптерах.

Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», гравці «Аль–Ахлі» вчора ухвалили рішення в повному складі припинити футбольну кар’єру після драми в Порт–Саїді. Воротар Шаріф Ікрамі заявив: «Понад сімдесят людей загинуло на наших очах. Люди помирали просто в нашій роздягальні! Таке неможливо забути! Як можна грати в футбол після такого?».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>