Ви знаєте, як пахнуть мафіни...

01.02.2012
Ви знаєте, як пахнуть мафіни...

Мафіни втамують голод і вранці, і ввечері. (Фото з сайту liveinternet.ru.)

Останнім часом часто просунуті кулінари вживають замість традиційних назв страв нові — запозичені з інших мов. Можливо, слово «мафіни» більш привабливе для вуха, а «кекси» — буденніше. Втім, якщо з фантазією підійти до випікання мініатюрних солодких хлібців, найголовнішими стають смак і запах.

 

Корисні для дорослих і дітей мафіни з вершкового сиру. Щоб спекти їх, треба 2 склянки борошна, 2 чайні ложки розпушувача для тіста, 250 г сиру, по склянці цукру та молока, 2 яйця, 50 г вершкового масла, 0,5 чайної ложки солі, цедра лимона, стручок ванілі чи просто ванільний цукор, якщо хочете — 50 г тертого темного шоколаду. Спочатку у блендері перетираємо сир із цукром, додаємо інші інгредієнти. Маслом змащуємо формочки і на дві третини заповнюємо їх тістом. Випікаємо 25 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці.

Якщо хочете відчути плодово–шоколадний смак, готуйте мафіни з мороженими вишнями. Потрібно: 200 г вишень, 4 столові ложки вишневого лікеру, 3 — порошку какао, 250 г борошна, 2 чайні ложки розпушувача для тіста, 0,5 чайної ложки соди, 80 г тертого чи меленого шоколаду, 120 г цукру, 125 г вершкового масла, 2 яйця, 250 мл будь–якого йогурту чи кефіру. Кексики з цих інгредієнтів виходять соковиті, пухкі, насичено шоколадні і з вишнею — просто шварцвальдський міні–торт, особливо, якщо зверху покласти збиті вершки.

У запасниках вправних господинь ще з літа чекають свого часу законсервовані вишні. Щоб зготувати кекси з ягодами (без кісточок), спочатку вишні (300 г) треба зробити максимально сухими: покласти у друшляг, щоб стекла рідина. Якщо цього замало, вишні треба викласти на паперову серветку. Взагалі для випічки ще потрібно: по 300 г молока та борошна, 3 яйця, 250 мл олії, по 100 г цукрової пудри та пшеничних висівок, 3 столові ложки цукру (така кількість потрібна , якщо вишні несолодкі), по чайній ложці розпушувача для тіста та соди, сік одного лимона. Спочатку треба всипати висівки у молоко і на деякий час (10—15 хвилин) залишити набухати. Потім просіяти борошно разом iз розпушувачем і дрібкою солі. Яйця збити з цукровою пудрою і цукром, додати до них борошно, олію, висівки, соду, погашену лимонним соком, і вишні. Усе акуратно і ретельно перемішати. Змазати формочки для кексів олією і викласти у них тісто. Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці 25 хвилин.

Шоколадні кекси з волоськими горіхами, звичайно, дуже калорійні, але це смакота, від якої не відмовишся. Для приготування потрібно: 2 склянки подрібнених горіхів, по 200 г чорного шоколаду та борошна, 4 яйця, 150 г цукру, 100 г м’якого вершкового масла, 3 краплі ванільної есенції та чайна ложка розпушувача для тіста. Спочатку треба 3–4 хвилини підсушити у духовці горіхи. Яйця збити з цукром, додати ванільну есенцію, просіяне борошно і перемішати. Шоколад розтопити на водяній бані і додати м’яке вершкове масло. Потім з’єднати шоколадну масу з яєчно–борошняною та горіхами й обережно усе перемішати. Насамкінець змазати формочки маслом, наповнити тістом і випікати, як і кекси за попереднім рецептом. (Якщо вирішите пекти усе в одній великій формі — займе це 40 хвилин). Шоколадні кекси дуже смачні у шоколадному кремі. Для його приготування треба розтопити на водяній бані 100 г чорного шоколаду, додати стільки ж м’якого масла, 50 г цукрової пудри й 1–2 краплі ванільної есенції. Якщо крем загустий, його варто розбавити 2–3 столовими ложками молока.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>